Brizgani piškoti z oblivom čokolade
Print Friendly, PDF & Email

Brizgani piškoti z oblivom čokolade so krhki in nežnega okusa. Odlično se znajdejo v družbi mešanih keksov, čeprav tudi kot solo, nedvomno teknejo. Priprava ni težka, poleg sestavin potrebujemo le dobro dresirno vrečko, zvezdasti nastavek in malo dobre volje.

brizgani piskoti z oblivom cokolade

Brizgani piškoti z oblivom čokolade – pripomočki:

  • dobra (močna) dresirna vrečka
  • zvezdasti nastavek za brizganje

Brizgani piškoti z oblivom čokolade – sestavine:

Testo:

  • 270 g posebne bele moke tip 400
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 2 jajci
  • 125 g zmehčanega masla
  • pomarančna lupinica ali par kapljic pomarančne arome

Čokoladni obliv:

  • 80 g temne čokoladne kuverture (ali temno čokolado)

Sicer bo preliva več kot ga boste potrebovali, vendar če ga boste imeli manj, boste težko piškote pomakali v čokolado.

Brizgani piškoti z oblivom čokolade – postopek:

Maslo mora obvezno biti zmehčano, zato ga iz hladilnika dajte že par ur pred uporabo. Če to pozabite storiti, si lahko pomagate z mikrovalovno pečico. Maslo in sladkor v prahu stepemo do kremne zmesi. Nato dodamo dve celi jajci in naribano pomarančno lupinico. Jaz sem uporabila kar par kapljic pomarančne arome. Zaradi zelo nežnega okusa mase, pomarančna aroma zelo lepo popestri okuse. Mešamo z mikserjem.

brizgani piskoti z oblivom cokolade

Nato dodamo moko. Še vedno lahko mešamo z mikserjem, ker je masa dokaj mehka. S pomočjo lopatice poberemo maso iz sten in jo strnemo v skupek testa.

brizgani piskoti z oblivom cokolade

Pripravimo si zvezdasti nastavek in dresirno vrečko. Priporočam kvalitetno dresirno vrečko in ne tiste iz pvc vrečke. Namreč sama sem uporabila ta slabo, ker sem mislila, da ne bo težav, ker je testo fino mehko, vendar mi je vmes počila in sem morala menjati. Dresirne vrečke ne napolnite preveč, ker se boste mučili z brizganje.

Maso v obliki črke S nabrizgamo na pekač, katerega smo predhodno obložili s peki papirjem. Pred peko, medtem ko sem nam segreva pečica, damo pekač z nabrizganim testom, na hladno. V zimskim mesecih lahko kar na teraso.

Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija, klasične peke, cca. 15 do 18 minut, oz. odvisno od pečice. Sama vmes preverim tako, da piškot dvignem in če je dno rahlo zlate barve, so pečeni. Sama imam raje svetlejše piškote. Če imate raje temnejše oz. bolj zapečen, jih pustite peči kakšno minuto več. Pečeni piškoti so še precej mehki, vendar se med ohlajanjem strdijo. Pečene takoj predevamo na rešeto za ohlajanje.

brizgani piskoti z oblivom cokolade

Temno čokolado ali čokoladno kuverturo stopimo nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici. Izberemo ožjo posodico, da pride čokoladni obliv višje, ker bomo na ta način piškote lažje pomakali v čokolado.

Piškote do ene tretjine pomočimo v stopljeno čokolado in jih odlagamo na peki papir, kjer naj počakajo, dokler se čokolada popolnoma ne strdi. Ko se bo čokolada popolnoma strdila, jih bomo z lahkoto, nepoškodovane odstranili iz peki papirja.

brizgani piskoti z oblivom cokolade

Piškote hranimo v kovinski škatli za piškote, kjer počakajo zelo dolgo … oz. vse dokler jih ne zmanjka.

Veselo piškotno sladkanje!

brizgani piskoti z oblivom cokolade

 

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor