Breskove košarice iz listnatega testa
Košarice iz listnatega testa, polnjene s slastnimi in sočnimi breskvami so preprosta in hitro pripravljena sladica. Breskve lahko nadomestimo tudi s kakšnim drugim sadjem (jabolka, hruške, marelice, …).
Breskove košarice iz listnatega testa – pripomočki:
- nož
- kuhinjska tehtnica
- metlica za mešanje
- električni mešalnik
- valjar
- čopič za premaz testa z jajcem
- pekač za muffine
- električna pečica
Breskove košarice iz listnatega testa – sestavine:
Za 6 košaric potrebujemo:
- 150 g listnatega testa
- 1 breskev
- malo limoninega soka
- 50 g mletih orehov
- 1 jajce
- 2 mali žlički sladkorja
- 1 jajce
- moka za posip delovne površine
- maslo za namastitev pekača
Breskove košarice iz listnatega testa – postopek:
Breskev narežemo na krhlje in jih pokapljamo z limoninim sokom.
Ubijemo jajce in ločimo rumenjak od beljaka.
Beljaku dodamo sladkor in ga z električnim mešalnikom stepemo v sneg. Nato počasi z metlico vmešamo še mlete orehe.
Moko potresemo po delovni površini in na njej razvaljamo listnato testo.
Testo razrežemo na 6 kvadratkov (približno 10×10 cm).
Kvadratke premažemo z rumenjakom.
Pekač za muffine namastimo z maslom. Kvadratke listnatega testa polagamo v pekač in oblikujemo košarice.
Na dno vsake košarice položimo po dva krhlja breskve.
Na breskve nanesemo še zmes iz beljaka in orehov. V vsako košarico po eno žlico, toliko da porabimo vso zmes. Robove listnatega testa zavihamo na vrhu in jih premažemo s preostalim rumenjakom.
Košarice so tako pripravljene na peko. Položimo jih v ogreto pečico. Pečemo jih na 180 stopinjah Celzija, 25 minut.
Veselo sladkanje vam želim!