Breskova pita iz listnatega testa
Breskova pita iz listnatega testa je enostavno in hitro pripravljena, sočna sladica, z breskvami ter dodano banano – ta nam doda sladkobo, ki jo pita potrebuje.
Pito lahko pripravimo po enakem postopku tudi s katerim drugim sadjem po vaših željah.
Pripomočki za breskovo pito iz listnatega testa:
- pečica
- papir za peko
- pekač premera 26 centimetrov
Sestavine za breskovo pito iz listnatega testa:
Za pekač premera 26 centimetrov:
- 1 rolica listnatega testa (275 g)
- 400 g izkoščičenih breskev
- 1 banana
- 2 jajci
- 200 ml sladke smetane
- 150 ml kisle smetane
- 1 vanilin sladkor
- ščepec cimeta
Postopek za breskovo pito iz listnatega testa:
Operemo breskeve in si pripravimo vse ostale sestavine na sobno temperaturo: listnato testo, smetani, jajci, vanilin sladkor in cimet.
Breskve izkoščičimo in jim obrežemo vse ostale nepravilnosti, če jih imajo (gniloba, črnine) ter jih narežemo na poljubno velike koščke. Jaz narežem na koščke približne velikost 1 centimeter.
V posebni posodi zmešamo skupaj jajci, vanilin sladkor, cimet ter obe smetani (kislo in sladko).
Preliv dobro premešamo, na posebnem krožniku pa kar z vilico zmečkamo banano.
Testo lepo položimo v model za peko pite. Jaz sem vzela model premera 26 cm – kateremu sem prej dodala na dno papir za peko.
Odvečno testo ob robovih porežemo stran, dno testa pa premažemo z zmečkano banano. Banana nam bo namreč dala sladkobo, ki jo pita potrebuje.
Sedaj posujemo narezane breskve po testu in premazani banani ter vse previdno, počasi prelijemo s prelivom.
Breskova pita iz listnatega testa se peče v naprej ogreti klasični pečici na 180 °C, med 40 in 45 minut. Ker se pečice med seboj razlikujejo, zadnjih par minut večkrat preverimo pito in jo vzamemo iz pečice, ko dobi po vrhu tisto lepo zlato – rjavo zapečeno barvo.
Breskova pita iz listnatega testa naj se počasi ohladi in med tem se strdi tudi nadev. Nato jo postrežemo po trikotnih kosih, ki gredo brez težav iz pekača, zaradi dodanega papirja za peko na dnu.
Pito lahko pripravimo po enakem postopku tudi s katerim drugim sadjem po vaših željah.
Dober tek 🙂