Božični kakavov kolač
Print Friendly, PDF & Email

Božični kakavov kolač je zelo preprosta sladica, za katero ne rabite niti veliko sestavin niti veliko časa. V notranjosti je zelo mehka, s koščki čokolade, ki ji dajejo piko na i. Z zunanje strani je oblita s čokoladnim prelivom, potem pa še dekorirana s posušeno lupinico od mandarine. Zraven se zelo prileže skodelica čaja ali kakava.

Božični kakavov kolač

Pripomočki za božični kakavov kolač:

  • podolgovat model oz. pekač
  • pečica
  • kozica
  • kuhalnica
  • tri posode
  • sito
  • deska za rezanje
  • kuhinjski nož
  • električni mešalnik
  • kuhinjski čopič

Sestavine za božični kakavov kolač:

  • 5 jajc
  • 1,25 dl oja
  • 20 dag sladkorja v prahu
  • 14 dag pšenične gladke moke
  • pol čajne žličke pecilnega praška
  • 50 g kakava v prahu
  • 1,25 dl sladke smetane
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • malo masla in moke za model
  • 2 jušni žlici marelične marmelade

Postopek za pripravo kakavovega kolača:

V eno posodo damo najprej moko, pecilni prašek in kakav. Oboje presejemo skozi sito.

Božični kakavov kolač

V drugi posodi rumenjake ločimo od beljakov in jih penasto stepemo z 10 dag sladkorja v prahu.

Božični kakavov kolač

Med mešanjem dodajamo v rumenjakovo maso postopoma tudi olje.

Božični kakavov kolač

Beljake stepemo z ostalim sladkorjem v prahu v trd sneg. Sneg je dovolj trd tedaj, ko posodo obrnete “na glavo” in se je sneg še vedno drži.

Božični kakavov kolač

Sneg in suho zmes kakava, moke in pecilnega praška previdno ter nežno vmešamo v rumenjakovo maso s pomočjo kuhalnice. Dodamo še 100 g na koščke narezane čokolade.

Božični kakavov kolač

Ne mešajte z električnim mešalnikom, saj potem kolač ne bo tako rahel, kot bi moral biti.

Božični kakavov kolač

Model namastimo in narahlo pomokamo. Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija. V pekač vlijemo maso in jo malo poravnamo. Pečemo približno 40 minut.

Božični kakavov kolač

Ko je masa pečena, jo pustimo v modelu, da se ohladi, šele nato jo zvrnemo ven.

Božični kakavov kolač

V kozici segrejemo marelično marmelado in še z vročo premažemo kolač po površini.

Božični kakavov kolač

V kozici zavremo sladkor smetano in preostalih 100 g čokolade ter gladko zmešamo.

Božični kakavov kolač

Kakavov kolač prevlečemo s čokoladno glazuro.

Božični kakavov kolač

Kolač okrasimo s posušeno mandarinino ali pomarančno lupinico ali s koščki kakšnega kandiranega sadja. Postavimo ga v hladilnik, da se čokolada lepo strdi. Potem je božični kakavov kolač pripravljen.

Božični kakavov kolač

Nasvet
Lahko ga narežete na rezine, debele približno 1 do 1,5 cm. Cel kolač zadošča za nekje 15 rezin. Kakav in čokolada sta že od nekdaj dobra prijatelja, ko pa jima dodate še sneg beljakov in skorjo mandarine ali kandirano sadje, dobite kakavov kolač, ki prijetno diši po čokoladi, v notranjosti se občutijo koščki čokolade, obenem pa ima tudi sadno aromo, zato je božični kakavov kolače, čeprav ga lahko pečemo in slastno uživamo v vseh mesecih.

Božični kakavov kolač

Krožnik lahko okrasite tudi simpatično s svežim ali suhim cvetom ognjiča, ki ga lahko – brez slabe vesti – prav tako pojeste, ker je še kako užiten! 🙂 Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor