Božični kakavov kolač
Božični kakavov kolač je zelo preprosta sladica, za katero ne rabite niti veliko sestavin niti veliko časa. V notranjosti je zelo mehka, s koščki čokolade, ki ji dajejo piko na i. Z zunanje strani je oblita s čokoladnim prelivom, potem pa še dekorirana s posušeno lupinico od mandarine. Zraven se zelo prileže skodelica čaja ali kakava.
Pripomočki za božični kakavov kolač:
- podolgovat model oz. pekač
- pečica
- kozica
- kuhalnica
- tri posode
- sito
- deska za rezanje
- kuhinjski nož
- električni mešalnik
- kuhinjski čopič
Sestavine za božični kakavov kolač:
- 5 jajc
- 1,25 dl oja
- 20 dag sladkorja v prahu
- 14 dag pšenične gladke moke
- pol čajne žličke pecilnega praška
- 50 g kakava v prahu
- 1,25 dl sladke smetane
- 200 g čokolade za kuhanje
- malo masla in moke za model
- 2 jušni žlici marelične marmelade
Postopek za pripravo kakavovega kolača:
V eno posodo damo najprej moko, pecilni prašek in kakav. Oboje presejemo skozi sito.
V drugi posodi rumenjake ločimo od beljakov in jih penasto stepemo z 10 dag sladkorja v prahu.
Med mešanjem dodajamo v rumenjakovo maso postopoma tudi olje.
Beljake stepemo z ostalim sladkorjem v prahu v trd sneg. Sneg je dovolj trd tedaj, ko posodo obrnete “na glavo” in se je sneg še vedno drži.
Sneg in suho zmes kakava, moke in pecilnega praška previdno ter nežno vmešamo v rumenjakovo maso s pomočjo kuhalnice. Dodamo še 100 g na koščke narezane čokolade.
Ne mešajte z električnim mešalnikom, saj potem kolač ne bo tako rahel, kot bi moral biti.
Model namastimo in narahlo pomokamo. Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija. V pekač vlijemo maso in jo malo poravnamo. Pečemo približno 40 minut.
Ko je masa pečena, jo pustimo v modelu, da se ohladi, šele nato jo zvrnemo ven.
V kozici segrejemo marelično marmelado in še z vročo premažemo kolač po površini.
V kozici zavremo sladkor smetano in preostalih 100 g čokolade ter gladko zmešamo.
Kakavov kolač prevlečemo s čokoladno glazuro.
Kolač okrasimo s posušeno mandarinino ali pomarančno lupinico ali s koščki kakšnega kandiranega sadja. Postavimo ga v hladilnik, da se čokolada lepo strdi. Potem je božični kakavov kolač pripravljen.
Krožnik lahko okrasite tudi simpatično s svežim ali suhim cvetom ognjiča, ki ga lahko – brez slabe vesti – prav tako pojeste, ker je še kako užiten! 🙂 Prijetno sladkanje!