Božanski in kremast čokoladni kolač
Iščete idejo za drugačen kolač, nekaj novega, izredno okusnega, a vseeno preprostega? Super! Sledite pričujočem receptu in naredili boste božanski in kremast čokoladni kolač, s katerim boste očarali prav vsakega družinskega člana ali gosta, četudi je še tako zahteven. Njegova najboljša lastnost je, da ima zelo minimalističen biskvit in bistveno več nadeva – okusne kreme, Zanj ne potrebujete veliko različnih sestavin in časa, zato je primeren tudi za izdelavo “hitrega kolača”. Mmm, po njem že tako diši, da moram pisanje recepta čim prej zaključiti in si privoščiti še en kos. Zakaj si ga ne bi tudi vi?
Pripomočki za božanski in kremast čokoladni kolač:
- dve plastični posodi
- električni mešalnik
- kuhalnici
- srednje velik pekač (pravokotne oblike)
- pečica
- dve kozici
- metlica za stepanje
- kuhinjski nož
Sestavine za božanski in kremast čokoladni kolač:
Za biskvit:
- 6 jajc
- 6 jušnih žlic sladkorja
- 6 jušnih žlic gladke pšenične moke
- 4 jušne žlice kakava
- 4 jušne žlice čokolade v prahu
- 1 bio pecilni prašek
- 1 vanilijin sladkor
- 1,5 dl olja
- 1,5 dl mleka
Za rumeno kremo:
- 2 vanilijina pudinga (v prahu)
- 9 dl mleka
- 6 jušnih žlic sladkorja
- 150 g masla
Za rjavo kremo:
- 2 čokoladna pudinga (v prahu)
- 9 dl mleka
- 6 jušnih žlic sladkorja
- 100 g masla
Za posip:
- čokoladne drobtine
Postopek za pripravo čokoladnega kolača:
Najprej ločimo beljake in rumenjake.
Rumenjake stepamo s pomočjo električnega mešalnika, dodamo jim sladkor in vanilijin sladkor ter mešamo, dokler ne postanejo penasti. Nato dodamo še olje.
Potem postopoma dodajamo moko in pecilni prašek.
Takoj zatem dodamo kakav in čokolado v prahu.
Združimo v gladko zmes.
Beljake stepemo v čvrst sneg in jih narahlo s pomočjo kuhalnice vmešamo v zmes. Pazite, da ga ne boste vmešali z električnim mešalnikom, saj bo v nasprotnem biskvit zbit, ne bo zračen in mehak.
Ko dobimo gladko zmes, jo zlijemo na pekač, ki smo ga predhodno namastili in rahlo pomokali.
Biskvit pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, in sicer 20 do 25 minut. Ko je biskvit pečen, še vročega s pomočjo konice od kuhalnice enakomerno “luknjamo”.
Rumeno kremo pripravimo tako, da naredimo vanilijina pudinga v prahu po navodilih z vrečke. Ko je krema pripravljena, vanjo dodamo na kocke narezano maslo in mešamo s kuhalnico, dokler se krema malo ne zgosti.
Še toplo kremo zlijemo po biskvitu in pekač stresemo, da se lahko enakomerno porazdeli.
Nato pripravimo še rjavo kremo. Čokoladna pudinga v prahu spet naredimo po navodilih z vrečke. Ko sta kuhana, vanju dodamo na kocke narezano maslo. Premešamo s kuhalnico, dokler se krema ne zgosti.
Rjavo kremo zlijemo prek rumene kreme in potresemo s čokoladnimi drobtinami.
Božanski in kremast čokoladni kolač postavimo v hladilnik, da se ohladi in strdi. Ko je kompakten, ga narežemo na kocke in uživamo v njegovem privlačnem videzu ter še boljšem okusu.
V prerezu mora biti kolač tak, kot je na spodnji sliki: vidne morajo biti luknje, ki smo jih v biskvitu naredili s kuhalnico, zdaj pa so zapolnjene z rumeno kremo.
Božanski in kremast čokoladni kolač postrežemo na desertni krožnik in se prijetno posladkamo.