Biskvit za torto, ki vedno uspe
Pogoj za dobro torto je dober biskvit. Nekateri so trdi, drugi suhi, tretji prenizki, najpogosteje pa se zgodi, da biskvit v pečici kar “pade dol” in takrat nam pade tudi motivacija za nadaljnjo peko. Če se vam to dogaja, se vam odslej več ne bo, če boste delali biskvit za torto, ki vedno uspe. Tak biskvit je visok, v pečici ne “pade”, je mehak, lepo ga razpolovimo in dobimo okusno ter visoko torto z vsaj štirimi sloji.
Pripomočki za pripravo biskvita za torto:
- dve posodi
- električni mešalnik
- kuhalnica
- okrogel pekač za torto (premer 26 cm)
- papir za peko
- električna pečica
Biskvit za torto – sestavine:
- 8 jajc
- 1 vaniljev sladkor
- 10 jušnih žlic sladkorja
- 10 jušnih žlic bele gladke pšenične moke
- 1 jušna žlica olja
- 1 prašek za pecivo
- 6 žlic vode
Postopek priprave biskvita za torto:
Beljake ločimo od rumenjakov in jih posebej stepemo.
Rumenjake penasto umešamo, vanje dodamo sladkor in vaniljev sladkor in še malo mešamo.
Nato v rumenjake postopoma dodajamo vodo in mešamo. Postopoma dodamo še moko in prašek za pecivo. Na koncu na rahlo vmešamo sneg beljakov, a nikakor z električnim mešalnikom, najraje s kuhalnico. Pekač namastimo in obložimo s papirjem za peko.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Vanjo postavimo model z biskvitom in ga pečemo okoli 40 minut oz. dokler ne dobi zlate barve.
Biskvit ohladimo, nato ga narežemo na pol (ali na tretjine).
Vsako polovico lahko namočimo s tekočino po želji (jaz navadno z mlekom in rumom), premažemo z marmelado itd.
Od tu naprej dela vsak po svoje. Na vsak plast po želji namažemo kremo in po slojih gradimo torto.
Torto na koncu premažemo z zunanjim slojem in po želji okrasimo. Torta je pripravljena.
Ob prerezu torte je videti vse njene sloje – najprej biskvit, potem prva krema, nato spet biskvit, ki mu sledi druga krema, na koncu pa še zadnji premaz.