Banoreo torta brez peke
Banoreo torta – že samo ime pove, da je sestavljena iz Oreo keksov ter banan. In seveda odlične ohlajene kreme na vrhu. Je božanskega kremastega okusa in enostavna za izdelavo, saj zanjo ne potrebujemo pečice, zgolj hladilnik.
Pripomočki za banoreo torto brez peke:
- električni mešalnik
- papir za peko
Sestavine banoreo torto brez peke:
Za pekač premera 20 cm:
- 2 večji banani
- 30 g Oreo koščkov za vrhnji posip
Oreo piškotno dno:
- 200 g Oreo koščkov
- 100 g masla
- 20 g sladkorja v prahu
Krema:
- 350 g mascarpone
- 50 g sladkorja v prahu
- 250 ml sladke smetane
- 100 g lešnikovega namaza (poljubnega)
Postopek banoreo torto brez peke:
Pripravimo si sestavine za oreo piškotno dno in kremo.
Maslo raztopimo, natehtamo Oreo koščke oziroma Oreo drobtine, sladkor v prahu in vse skupaj zmešamo. Maso razporedimo po dnu pekača, ki smo mu prej dodali papir za peko in jo z žlico poravnamo ter pritisnemo ob dno, da bo masa trdna. Damo ohladiti za 1 uro v hladilnik.
Sedaj stepemo sladko smetano in si pripravimo mascarpone ter banani. Če imamo acetatno folijo, jo ovijemo okoli tortnega oboda. Ta pomaga, da se krema ne sprijema z obodom. Če je nimamo, bo torta prav tako uspela, le ob robu si bomo morali kasneje malo pomagati z nožem ali ostro lopatico.
Dve večji ali tri manjše banane z vilicami zmečkamo ter razporedimo po Oreo piškotnemu dnu. Stepeni sladki smetani pa dodamo mascarpone ter lešnikov namaz. Lešnikov namaz je lahko poljuben, vse od Nutelle pa do namazov z večjo vsebnostjo lešnikov. Bodite le pozorni, da bo namaz dlje časa na sobni temperaturi in bo že rahlo tekoč. Vse skupaj zmešamo v enotno kremo.
Kremo razdelimo po bananah v manjših enotah, tako da lahko na koncu samo razmažemo z žlico. Zgornje plasti ne ravnano, da bi bila gladka. Ampak jo pustimo v takšnih valovih, kot jih lahko naredimo z žlico. Banoreo torto brez peke hladimo najmanj 4 ure v hladilniku, da se okusi povežejo in krema strdi.
Po hlajenju ji snamemo obod in sedaj jo okrasimo po naših željah, najbolje z bananami in oreo drobtinicami.
Banoreo torta je sočna, kremasta in osvežilna. Postrežemo jo zelo hladno. Najboljša pa je naslednji dan po izdelavi, saj se piškotno dno ovlaži od banan in se poveže v kremasto celoto.
Dober tek 😊