Aromatični kolač
Print Friendly, PDF & Email

V tem kolaču sem združila aromo pomaranče, ruma, cimeta in orehov in je popolna sladica za praznike ali pa le za popoldansko sladkanje, saj z njegovo pripravo nimamo veliko dela.

Aromatični kolač

Aromatični kolač – pripomočki

  • pekač za šarkelj (premera 25 cm) ali podolgovat pekač (večji, 35 cm)

Aromatični kolač – sestavine

  • 280 g bele gladke moke
  • 4 jajca velikost S (ali 3 velikost M)
  • 180 g sladkorja
  • 200 ml navadnega jogurta
  • 50 g mletih orehov
  • 1 vanilin sladkor
  • 1 pecilni prašek
  • sok ene pomaranče (cca. 50 ml)
  • 150 ml olivnega ali belega olja
  • 1 žlička pomarančne lupinice
  • 1 ščepec soli
  • 1 žlička cimeta

In še:

  • maslo za namastitev pekača
  • sladkor v prahu po želji

Aromatični kolač – priprava

Najprej prižgemo pečico na 180 stopinj Celzija, najnižje izvodilo, spodnje in zgornje gretje. Z mešalnikom stepemo jajca in sladkor. Mešamo pri najvišji hitrosti cca. 8 minut, da zmes dobi dvojni volumen.

Aromatični kolač

Nato v to zmes dodamo jogurt, olje in rum. Zmešamo, da dobimo enotno zmes. Nato dodamo še preostale sestavine; moko, pecilni prašek, vanilin sladkor, pomarančno lupinico, sok ene pomaranče, mlete orehe, ščepec soli in žličko cimeta.

Aromatični kolač

Tudi to zmešamo pri nizki hitrosti ali ročno, da postane zmes gladka.

Aromatični kolač

Pekač za šarkelj premera 25 cm ali primerno velik podolgovat pekač v celoti namastimo z maslom in vanj vlijemo zmes.

Aromatični kolač

Pečemo v že ogreti pečici cca. 40-45 minut. Ali je kolač pečen preverimo tako, da z zobotrebcem zapičimo vanj, in če ni več ostankov testa, na zobotrebcu, ko ga izvlečemo, je kolač pečen. Pustimo ga v modelu še nekaj minut, nato ga zvrnemo na rešetko in ohladimo.

Aromatični kolač

Ko je kolač popolnoma ohlajen, ga po želji posujemo s sladkorjem v prahu, narežemo in uživamo v sladkanju s tem omamno dišečim aromatičnim kolačem.

Aromatični kolač

Pa veselo sladkanje.

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

patricia

Moje vodilo v kuhinji je, da mora biti kuhanje preprosto, hitro, pa vendar še vedno okusno. Predvsem pa je treba izkoristiti vse dobrote, ki nam jih ponuja narava in kuhati sezonsko. Domači vrt, tržnica ali pa gozd nam ponujajo ogromno sestavin, ki jih lahko pripravimo za svoje domače.

Dodaj odgovor