Aromatični kolač
V tem kolaču sem združila aromo pomaranče, ruma, cimeta in orehov in je popolna sladica za praznike ali pa le za popoldansko sladkanje, saj z njegovo pripravo nimamo veliko dela.
Aromatični kolač – pripomočki
- pekač za šarkelj (premera 25 cm) ali podolgovat pekač (večji, 35 cm)
Aromatični kolač – sestavine
- 280 g bele gladke moke
- 4 jajca velikost S (ali 3 velikost M)
- 180 g sladkorja
- 200 ml navadnega jogurta
- 50 g mletih orehov
- 1 vanilin sladkor
- 1 pecilni prašek
- sok ene pomaranče (cca. 50 ml)
- 150 ml olivnega ali belega olja
- 1 žlička pomarančne lupinice
- 1 ščepec soli
- 1 žlička cimeta
In še:
- maslo za namastitev pekača
- sladkor v prahu po želji
Aromatični kolač – priprava
Najprej prižgemo pečico na 180 stopinj Celzija, najnižje izvodilo, spodnje in zgornje gretje. Z mešalnikom stepemo jajca in sladkor. Mešamo pri najvišji hitrosti cca. 8 minut, da zmes dobi dvojni volumen.
Nato v to zmes dodamo jogurt, olje in rum. Zmešamo, da dobimo enotno zmes. Nato dodamo še preostale sestavine; moko, pecilni prašek, vanilin sladkor, pomarančno lupinico, sok ene pomaranče, mlete orehe, ščepec soli in žličko cimeta.
Tudi to zmešamo pri nizki hitrosti ali ročno, da postane zmes gladka.
Pekač za šarkelj premera 25 cm ali primerno velik podolgovat pekač v celoti namastimo z maslom in vanj vlijemo zmes.
Pečemo v že ogreti pečici cca. 40-45 minut. Ali je kolač pečen preverimo tako, da z zobotrebcem zapičimo vanj, in če ni več ostankov testa, na zobotrebcu, ko ga izvlečemo, je kolač pečen. Pustimo ga v modelu še nekaj minut, nato ga zvrnemo na rešetko in ohladimo.
Ko je kolač popolnoma ohlajen, ga po želji posujemo s sladkorjem v prahu, narežemo in uživamo v sladkanju s tem omamno dišečim aromatičnim kolačem.
Pa veselo sladkanje.