Ajdova rolada s smetano in sadjem
Ajdova rolada s smetano in sadjem je sladica, ki združuje čudovite okuse ajdovega biskvita, smetane in osvežilnega sadja. Pri pripravi lahko uporabimo sezonsko sveže sadje, če pa le-tega nimamo pri roki, je ravno tako odlično sadje iz kompota. Jaz sem uporabila ananas iz kompota. Ta rolada je za pripravo zelo enostavna, kljub temu pa je resnično odlična.
Ajdova rolada s smetano in sadjem – pripomočki
- pekač v velikosti pečice
- električni mikser
Ajdova rolada s smetano in sadjem – sestavine
Za biskvit:
- 6 jajc
- 180 g sladkorja (kristalnega ali v prahu)
- 1 zavojček vanilijevega sladkorja (13 g)
- ščepec soli
- 100 g ajdove moke
- 20 g bele mehke moke
- 1/2 zavojčka pecilnega praška (7 g)
Za kremo:
- 500 ml sladke smetane za stepanje
- 30 g Želatine Fix (instatn želatina)
- 2 veliki žlici mletega sladkorja (oz. po okusu)
- 330 g sadja (ananas, jagode, borovnice,…)
Ajdova rolada s smetano in sadjem – postopek
Ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjakom dodamo sladkor in vanilijev sladkor ter penasto zmešamo. V beljake dodamo ščepec soli in naredimo trd sneg.
V posebni posodi skupaj zmešamo suhe sestavine: ajdovo moko, belo moko in pecilni prašek. Nato v jajčno maso dodamo sneg in preko presejemo suhe sestavine.
Maso za biskvit rahlo premešamo, da se vse sestavine spojijo tako, da dobimo gladko maso, brez grudic.
Pekač v velikosti pečice obložimo s papirjem za peko in vanj enakomerno porazdelimo maso za biskvit. Pekač položimo v vnaprej ogreto pečico (klasično) na 180 °C in biskvit pri tej temperaturi pečemo 13-15 minut. Ko je biskvit pečen, vzamemo pekač iz pečice in biskvit skupaj s papirjem za peko zvijemo v rolo. Zvijamo na daljšem robu pekača. Tako zvito testo v rolo, pustimo, da se ohladi.
Medtem, ko se biskvit ohlaja, pripravimo kremo. Pripravimo sadje tako, da ga narežemo na manjše koščke. Nato stepemo sladko smetano. V stepeno smetano dodamo Želatino fix – instant (po navodilih z vrečke) in nato še mleti sladkor (po okusu). V tako pripravljeno smetano vmešamo še sadje in kremo shranimo za kratek čas v hladilnik, le za toliko časa, da bo biskvit ohlajen čisto do mlačnega.
Ko se je biskvit ohladil, rolo razvijemo in po notranjosti premažemo s kremo ter premazan biskvit spet zvijemo nazaj v rolo. Zavijamo na rahlo in ne pritiskamo, da nam krema ne uhaja izpod biskvita.
Okoli rolade lahko zavijemo papir za peko, na katerem se je pekel biskvit in jo za nekaj časa postavimo v hladilnik.
Ohlajeno rolado odvijemo in jo okrasimo po svojem okusu, lahko pa jo samo posujemo s sladkorjem v prahu, jo razrežemo in postrežemo.
Prijetno sladkanje!