Jajčevci v omaki
Jajčevce lahko pripravimo na različne načine in jajčevci v omaki so le eden izmed njih. Gre za enostavno in hitro pripravljeno omako, v kateri glavno vlogo odigrajo jajčevci, paprika, paradižnikova omaka, kisla smetana (lahko tudi sladka ali smetana za kuhanje) in seveda začimbe.
Jajčevci v smetanovi omaki se podajo k testeninam, njokom, tortelinom, rižu, pire krompirju, … Pravzaprav povsod kjer potrebujemo zelenjavno prilogo. Jaz sem jih tokrat postregla skupaj z rižem, v omako iz jajčevcev pa sem vmešala še na kocke narezane ostanke nedeljske pečenke. In kar je najboljše jajčevci v omaki so način, kako jajčevce ponuditi tudi tistim, ki sicer niso najbolj navdušeni nad njimi, pa jih bodo, tako pripravljene vseeno z veseljem pojedli.
Pripomočki za jajčevce v omaki:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za jajčevce v omaki
Za 3-4 osebe:
- 300 jajčevcev (1 srednje velik)
- 1 manjša rumena paprika (50-100 g)
- 1 manjša zelena paprika (50-100 g)
- 1 manjša čebula
- 300 ml paradižnikove omake (pasiran paradižnik)
- 150 g kisle smetane
- česen v prahu po okusu (ali 2 stroka svežega)
- ščepec popra
- bogat ščep kumine v prahu
- sol po okusu
- po potrebi malo vode (cca. 0,5-1 dl oz po želji)
- malo olivnega olja ali olje po izbiri
Priprava jajčevcev v omaki
Čebulo olupimo in nasekljamo. Če imamo svež česen storimo enako. Jajčevec narežemo na manjše kocke, prav tako papriki.
V ponvi ali kozici segrejemo malo olja in na njem na nižji temperaturi popražimo nasekljano čebulo in česen, če je svež.
Dodamo narezan jajčevec in ga 2-3 minute počasi pražimo, nato dodamo še narezano papriko in premešamo ter prepražimo še za minutko ali dve, nato dodamo paradižnikovo omako in začimbe: sol, poper ter česen v prahu po okusu in bogat ščep kumine v prahu. Premešamo, pokrijemo in kuhamo okoli 15 minut. V kolikor bi se vam omaka zdela pregosta, jo lahko malo razredčite z vodo, to lahko storite tudi v zadnjem koraku.
Po tem času dodamo še kislo smetano (lahko menjamo tudi za sladko smetano ali smetano za kuhanje, lahko tudi izpustite), jo vmešamo in pokuhamo še za 5 minut, da se vse skupaj poveže.
Jajčevci v omaki so pripravljeni, da jih postrežete.
Lahko pa jih še malo obogatite. Jaz sem jim dodala še na koščke narezane ostanke nedeljske pečenke, ki sem jih prej na hitro popekla v ponvi. Poleg sem postregla riž in solato in okusno kosilo je bilo v pol ure na mizi.
Naj vam tekne!