Grah v omaki
Ker ima moja petletna hči zelo rada grah, ga skušam čim večkrat pripraviti. Da pa ni vedno enak, ga rada pripravim tudi v omaki. Grah v omaki je preprosta priloga različnim jedem, pa tudi priprava je zelo enostavna in hitra pa tudi sestavin je le nekaj. Omako zgostim z ostro moko, lahko pa uporabite tudi jedilni koruzni škrob.
Tokrat vam predstavim osnovno različico, ki pa ji sama rada dodam tudi drobno naribano (ali v sekljalniku sesekljano) korenje, ki poskrbi za prijeten barvni kontrast in se z grahom lepo ujame.
Pripomočki za grah v omaki
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za grah v omaki
Za 4-5 oseb:
- 450 g graha (svežega ali zamrznjenega)
- olivno olje (cca. 2 žlici)
- 1-2 žlici ostre moke (30-35 g)
- 400 – 450 ml vode
- česen v prahu po okusu
- sol po okusu
- mleti poper po okusu
Priprava graha v omaki
V ponev vlijemo nekaj olivnega olja (lahko tudi drugo olje, ki ga uporabljate), ki ga segrejemo. Dodamo ostro moko in jo vmešamo ter prepražimo. Ko moka začne dobivati zlato rjavo barvo, prilijemo vodo in hitro premešamo, da preprečimo nastanek grudic. Dodamo sol, poper in česen v prahu, premešamo in počakamo, da zavre. Priporočam, da najprej vlijete 400 ml vode in nato kasneje, ko se bo omaka zgostila, po potrebi postopno še preostalo vodo – do želene gostote omake.
Ko omaka zavre, vanjo vsujemo še grah in ga v pokriti posodi pokuhamo – cca. 10 minut. V kolikor bi vam bila omaka pregosta, lahko dolijete še malo vode in ponovno pokuhate za minutko ali dve.
Grah v omaki je pripravljen, da ga postrežemo. Dober tek!
Ljubitelji graha poskusite tudi: