Kremna juha iz pečene buče
Print Friendly, PDF & Email

Kremna juha iz pečene buče je povsem enostavno pripravljena, kremasta in polnega okusa. Jaz sem tokrat uporabila masleno bučo, lahko pa tudi hokaido ali katero drugo. Tudi razmerje in količino druge, dodatne zelenjave, lahko spreminjate. Juha bo vedno odlična, saj je zelenjava, ki se jo prej popeče še okusnejša in bolj intenzivnega okusa.

Kremna juha iz pečene buče

Pripomočki za kremno juho

  • blender ali palični mešalnik
  • primerno velik pekač

Sestavine za kremno juho iz pečene buče

Za 4-5 oseb:

  • cca. 1 kg maslene buče
  • 1 rdeča čebula
  • 1 glavica česna
  • 2 korenja (cca. 170-200 g)
  • 5-6 češnjevih paradižnikov (cca. 80 g)
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • muškatni orešček po okusu
  • malo olivnega olja
  • 1,5 l čiste juhe oz jušne osnove (ali voda in sol oz. suha mešanica začimb)

Priprava kremne juhe iz pečene buče

Bučo prerežemo na pol in ji odstranimo semena. Položimo jo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pripravimo tudi drugo zelenjavo, ostrgamo korenjem olupimo čebulo in speremo češnjev paradižnik. Česnovi glavici odrežemo vrhnji del tako, da se pokažejo stroki v notranjosti. Glavico česna položimo na košček alu folije (ali papirja za peko, če ne želite uporabljati alu folije) in malo prelijemo z olivnim oljem in zavijemo v folijo ali papir za peko.

Vso zelenjavo položimo poleg buče, ki je že v pekaču, jo pokapamo oz. nežno prelijemo z olivnim oljem, solimo in popramo po okusu in dodamo nariban muškatni orešček. Zraven položimo tudi glavico česna, ki smo jo zavili v folijo.

Postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 190 °C (ventilacija) in zelenjavo pečemo 40-45 minut.

Ko je zelenjava pečena, jo vzamemo iz pečice in pustimo na pekaču, da se nekoliko ohladi, da bomo lahko rokovali z njo. Medtem pogrejemo čisto juho oziroma jušno osnovo. Če te nimamo, uporabimo vodo, kateri dodamo sol in začimbe.

Kremna juha iz pečene buče

Vso zelenjavo damo v posodo blenderja (ali skledo, če blenderja nimamo), česen enostavno stisnemo iz olupka. Dolijemo čisto juho oziroma jušno osnovo in zmiksamo do gladkega.

Kremna juha iz pečene buče

Prelijemo v posodo in pogrejemo do vretja, poskusimo okus in po potrebi dodamo še sol poper in muškatni orešček. Juha je pripravljena, da jo postrežemo. Na vsako porcijo lahko dodamo še žličko kisle smetane ali smetane za kuhanje in nekaj praženih semen buče ali pa kruhove kocke.

Kremna juha iz pečene buče

Poskusite tudi juho iz hokaido buče z mangom.

Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor