Goveja juha z rahlimi zdrobovimi žličniki
Print Friendly, PDF & Email

Goveja juha z rahlimi zdrobovimi žličniki je tradicionalna slovenska jed, ki spada med enolončnice in jo lahko ponudimo na začetku obroka, ali kot samostojni obrok. V kulinariki so juhe poznane kot čiste juhe, v katerih se zakuhajo različne  prikuhe – rezanci, ribana kaša, žličniki riž … ali goste juhe kot npr. enolončnica iz različne zelenjave. Za dobro in okusno govejo juho moramo meso dati kuhati v hladno vodo, če pa želimo imeti dobro okusno meso, ga moramo dati v vodo, ko ta že zavre.

Pripomočki za pripravo goveje juhe z rahlimi zdrobovimi žličniki:

  • 2 lonca
  • 3 krožniki
  • ponev
  • cedilo
  • štedilnik
  • kuhalnica
  • zajemalka
  • žlica
  • nož
  • deska za rezanje

Sestavine za pripravo goveje juhe z rahlimi zdrobovimi žličniki

Za 8 oseb

Za govejo juho:

  • 600 g govejega mesa – bočnik
  • 2 goveji kosti
  • 3 l vode
  • 50 g čebule
  • 140 g korenja – rumen in rdeč
  • 1 strok česna
  • 30 g pora
  • 8 g luštreka
  • 6 g peteršilja
  • 1 žlica sončničnega olja
  • sol po okusu
  • žlička na drobno narezanega peteršilja ali drobnjaka – po želji

Za zdrobove žličnike:

  • 60 g masla
  • 4 jajca
  • 240 g  pšeničnega zdroba
  • sol po okusu

Postopek za pripravo goveje juhe z rahlimi zdrobovimi žličniki

Meso in kosti splaknemo pod tekočo vodo, vse skupaj damo v lonec in zalijemo z vodo.

Operemo in očistimo jušno zelenjavo, čebulo in korenje pripravimo, da ga na olju popečemo.

V ponvi na olju popečemo čebulo in korenje, da je juha bolj čista in popečen korenček ima boljšo aromo, ko je zelenjava popečena, jo skupaj z ostalo jušno zelenjavo damo v lonec.

Juho kuhamo toliko časa, da je meso kuhano, lonec naj bo pokrit, da ne izhlapijo arome, juho kuhamo na najmanjši toploti toliko, da rahlo vre. Ko je meso kuhano juho precedimo v drugi lonec.

Na juho zakuhamo rahle zdrobove žličnike, za katere potrebujemo:

  • 60 g masla,
  • 4 jajca,
  • 240 g  pšeničnega zdroba,
  • sol po okusu.

Zmehčano maslo (vsaj 1 uro na sobni temperaturi) umešamo z jajci, nato počasi dodajamo pšenični zdrob in sol po okusu. Dobro vmešamo, da ni grudic. Pustimo počivati 20 minut, nato z žlico zajemamo žličnike, ki jih polagamo v vrelo juho. Celoten in podroben recept najdete tu: rahli zdrobovi žličniki.

Juho ponudimo na krožniku in jo lahko potresemo z drobno narezanim peteršiljem ali drobnjakom.

Nasvet, kako uporabiti kuhano govedino iz juhe: govedina v solati.

Nobena juha se ne poje tako vroča kot se skuha. Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 28 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor