Zelenjavni chop suey
Zelenjavni chop suey je slastna, na hitro podušena zelenjava v preprosti omaki. Chop suey je sicer zelo priljubljena kitajska jed, jaz pa sem jo tokrat pripravila malo po svoje, s sestavinami, ki so dostopne pri nas v Sloveniji.
Zelenjavni chop suey – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- merilna posodica za tekočine
- nož
- deska za rezanje
- manjša skleda
- šalčka
- vok ali ponev s pokrovko
- jedilna žlica
- čajna žlička
Zelenjavni chop suey – sestavine:
(za 1 osebo)
- 50 g šampinjonov
- 50 g kitajskega zelja
- 50 g brokolija
- 50 g korenja
- 10 g sladkega graha
- 1 strok česna
za omako:
- 1 jedilna žlica jabolčnega kisa
- 1 jedilna žlica sojine omake
- 1,5 čajne žličke sladkorja
- 1 zvrhana jedilna žlica koruznega škroba
- 0,5 dl hladne vode
Zelenjavni chop suey – priprava:
Zelenjavo operemo, šampinjonom odstranimo bet in klobuke narežemo na rezine, korenje narežemo na kolobarje, kitajsko zelje na večje kose, brokoli na manjše cvetke, sladki grah po potrebi razpolovimo.
Česen olupimo in stremo z nožem.
V ponvi segrejemo olje. Ko je dovolj segreto, dodamo strt strok česna in ga pražimo par sekund, da zadiši. Česen lahko odstranimo ali pa ga pustimo v ponvi. Dodamo vso zelenjavo, malo posolimo, da bo hitreje oddala vodo. S soljo ne pretiravamo, da jedi ne bomo presolili. Pri omaki bomo namreč uporabili sojino omako, ki je precej slana že sama po sebi. Zelenjavo dušimo do 5 minut, da se nekoliko zmehčana, vendar še vedno ostane čvrsta. Večkrat jo premešamo in pazimo, da se ne prime na posodo.
V posebni skodelici pripravimo omako. Najprej odmerimo tekočine (razen vode), nato dodamo še sladkor in koruzni škrob.
Dolijemo 0,5 dl hladne vode in mešamo toliko časa, da se sladkor stopi. Pazimo, da ne nastanejo grudice. Prelijemo po podušeni zelenjavi in damo nazaj na ogenj. Ves čas mešamo, dokler se omaka ne zgosti in prime na zelenjavo.
Postrežemo z basmati rižem.