Kokosov curry s čičeriko
Print Friendly, PDF & Email

Vsake toliko mi zadiši nekaj pikantnega. Malo, ne preveč. Nekaj s pridihom Indije. Pa če je kokos zraven, je sploh super. V ‘nam vedno bližje’ trgovini sem na dnevih vzhodne kuhinje že pred dobrim mesecem kupila curry pasto in bambusove vršičke. Tako za firbec. No, pa sta prišla na vrsto. Čičeriko imam vedno na zalogi, če ne v konzervi, pa kuhano v zamrzovalniku. Ostale sestavine tudi niso bile problem. Za piko na i sem našla tale super recept za kokosov curry s čičeriko. Ravno prav vsakega okusa ima in še kurkumo za lažjo prebavo.

kokosov-curry-s-cicerikoKokosov curry s čičeriko – pripomočki:

  • kuhinjska tehtnica
  • nož
  • deska za rezanje
  • cedilo
  • stiskač za česen
  • ribežen
  • lupilec
  • jedilna žlica
  • čajna žlička
  • večja kozica s pokrovko
  • kuhalnica

Kokosov curry s čičeriko – sestavine:

(za 4 osebe)

  • 3 jedilne žlice kokosovega olja
  • 12 g naribanega ingverja
  • 1 manjša rdeča čebula
  • 5 strokov česna
  • 2 jedilni žlici rdeče curry paste
  • 1 večja rdeča paprika
  • 100 g jajčevca
  • 800 ml (2 konzervi) kokosovega mleka
  • 180 g bambusovih vršičkov
  • 2 jedilni žlici sladkorja
  • 370 g kuhane čičerike (lahko iz konzerve)
  • 150 g graha (lahko zamrznjenega)
  • 1 zvrhana čajna žlička mlete kurkume
  • malo sveže bazilike
  • sol po okusu

Kokosov curry s čičeriko – priprava:

kokosov-curry-s-cicerikoNajprej si pripravimo vse sestavine. Zelenjavo dobro operemo in narežemo na kose. Čičeriko in bambusove vršičke odcedimo. Pomagamo si z cedilom. Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo. Česen lahko stisnemo s stikačem za česen, če ga imamo na razpolago. Ingver olupimo in drobno naribamo.

V kozico damo kokosovo olje in ga segrejemo. Dodamo nariban ingver, nasekljan česen in čebulo. Pražimo 2-3 minute, da se čebula zmehča. Nato dodamo curry pasto in med stalnim mešanjem pražimo še dodatno minuto. Količino curry paste prilagodimo svojemu okusu. Tisti, ki imajo radi bolj pekoče, naj je dodajo več, ostali, ki imamo raje zmerno pekoče jedi, je damo manj.

kokosov-curry-s-cicerikoDodamo na kose narezano rdečo papriko in jajčevec ter premešamo. Zalijemo s kokosovim mlekom ter dodamo odcejene bambusove vršičke, sol, sladkor, čičeriko (če uporabimo čičeriko iz konzerve, jo predhodno odcedimo) ter na koncu še kurkumo. Premešamo in pokrito kuhamo 15 minut.

kokosov-curry-s-cicerikoDodamo še grah, premešamo in kuhamo dodatnih 5 minut.

kokosov-curry-s-cicerikoCurry posujemo z na grobo narezanimi listi bazilike. Kokosov curry s čičeriko postrežemo z dolgozrnatim rižem (najboljši je basmati). Lahko tudi tako bolj po naše – s kosom kruha. Ali pa kar samega. Je zelo nasiten. Če smo skuhali večjo količino curryja ga lahko v neprodušno zaprti posodi  3-4 dni hranimo v hladilniku.kokosov-curry-s-cicerikoUživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor