Čičerika s paradižnikom in začimbami
Čičerika s paradižnikom in začimbami je jed na žlico, ki prijetno pogreje v mrzlih dneh. Čičerika je izredno hranljivo živilo, saj vsebuje veliko beljakovin, vitaminov (zlasti vitaminov skupine B) in celo paleto mineralov.
Čičerika s paradižnikom in začimbami – pripomočki:
- večji lonec s pokrovko
- deska za rezanje
- nož
- kuhinjska tehtnica
- cedilo
- kuhalnica
- čajna žlička
- jedilna žlica
Čičerika s paradižnikom in začimbami – sestavine:
(za 4 osebe)
- 3 jedilne žlice rastlinskega olja
- 1 velika rdeča ali bela čebula
- 1 čajna žlička mlete sladke rdeče paprike
- 1 čajna žlička mlete kurkume
- 1/2 čajne žličke mletega ingverja
- 2 čajni žlički mlete orientalske kumine
- 2 čajni žlički mletega cimeta (ali več po okusu)
- sol po okusu
- 800 g paradižnika iz konzerve, vključno s tekočino (2 mali konzervi)
- 2 jedilni žlici paradižnikovega koncentrata
- 1 pest rjavih rozin
- 600 g kuhane čičerike
- 1,5 – 2 dl vode
- šop nasekljanega koriandra ali peteršilja + nekaj za okras
Čičerika s paradižnikom in začimbami – priprava:
Najprej si pripravimo vse sestavine. Če bomo uporabili čičeriko iz konzerve jo najprej odcedimo. Čebulo drobno nasekljamo. Prav tako koriander oz. peteršilj.
V primerno velikem loncu segrejemo olje in na njem prepražimo čebulo, da čisto rahlo porjavi. Dodamo vse začimbe in na zmernem ognju (jaz dam na 3 na navadnem električnem štedilniku) ob stalnem mešanju pražimo 2 minuti. Pazimo, da se nam začimbe ne zažgejo.
Po dveh minutah dodamo paradižnik, paradižnikov koncentrat in rozine. Premešamo in na zmernem ognju pokrito kuhamo 20 minut. Občasno premešamo, da se nam ne prime na dno.
Po 20 minutah dodamo kuhano čičeriko in zalijemo z vodo, da dobimo želeno gostoto. Kuhamo še dodatnih 15-20 minut. Ko je jed pripravljena, dodamo nasekljan koriander oz. peteršilj in premešamo. Nekaj koriandra ali peteršilja si prihranimo za okras.
Čičeriko s paradižnikom in začimbami postrežemo z rižem, kus-kusom ali popečenim kosom kruha.
Uživajte v okusih!