Svinjski zrezki v medeni figovi omaki
Print Friendly, PDF & Email

Dobila sem sveže fige in iz njih pripravila odlično pečeno figovo marmelado s kakavom, nekaj pa sem jih prihranila in iz njih želela skuhati v osnovi slano jed, ki bi ji fige in med dajali sladek priokus.

Mož ima rad svinjske zrezke, zato sem izbrala te, sicer bi raje piščančje meso, sama pa sem tokrat poleg te okusne medene figove omake jedla zelenjavno-žitne polpete.
Svinjske zrezke v medeni figovi omaki pripravimo zelo preprosto, a okus bo fantastičen, sploh če obožujemo sladko-slane kombinacije jedi. Čeprav se morda glede na naslov sliši zapleteno, ne potrebujemo nobenih posebnih veščin ali pripomočkov, da postrežemo okusne svinjske zrezke v medeni figovi omaki.

Pripomočki za svinjske zrezke v medeni figovi omaki:

  • posoda za kuhanje s pokrovko
  • štedilnik
  • nož
  • deska
  • žlica
  • vilice

Sestavine za svinjske zrezke v medeni figovi omaki:

Za 1 do 2 osebi:

  • 150 g svinjskih zrezkov (2 manjša zrezka)
  • 80 g čebule
  • 3 stroki česna
  • 2 žlici sončničnega olja
  • 100 g svežih fig
  • 20 g cvetličnega medu (1 zvrhana žlička)
  • ščep soli
  • približno 1 dl vode
  • kakšna sveža figa za dekoracijo jedi

Postopek za svinjske zrezke v medeni figovi omaki:

V posodo za kuhanje nalijemo 2 žlici sončničnega olja in jo postavimo na štedilnik. Svinjske zrezke (jaz sem uporabila 2 tanka, manjša zrezka) po potrebi potolčemo s kuhinjskim kladivom, če imajo kakšne debelejše ali trše predele, potem pa jih položimo v vroče olje. Znižamo temperaturo in dodamo 3 cele olupljene stroke česna, 80 g na tanjše rezine narezane čebule in 100 g svežih fig, ki jih na deski razrežemo na centimetrske koščke.

Meso posolimo in posodo pokrijemo s pokrovko. Kuhamo približno 10 minut in vmes preverimo, da se nam nastajajoči sokovi ne prijemajo na dno posode. Če se to dogaja, prilijemo malo vode. Z dodajanjem vode uravnavamo gostoto omake. Kuhljamo še okoli 15 minut, da se meso zmehča, prav tako pa tudi česen, čebula in fige. Vse skupaj bo ustvarilo dobro omako sladko-slanega okusa.

Z vilicami preverimo, ali je česen že dovolj mehak, da ga lahko pretlačimo, prav tako preverimo meso, ali je mehko.

V omako dodamo 20 g medu. Na nizki temperaturi kuhamo toliko časa, da se stopi in lepo vmeša v omako. Moj med je kristaliziral, zato sem morala počakati, da se stopi, če pa uporabimo utekočinjenega, ga samo vmešamo v omako in ni potrebno segrevati medu, saj tak ohrani več svojih dobrih snovi. Po želji dodamo še toliko vode, da omaka postane tako gosta, kot želimo.

Svinjski zrezki v medeni figovi omaki so pripravljeni in lahko jih postrežemo. Ja, tako lahko je bilo. Po želji lahko dodamo več čebule, česna in fig in tako dobimo več omake, ki jo ponudimo poleg polpetov, njokov, svaljkov … Kot prilogo sem pripravila ocvrt krompirček, dobro pa bi se zraven podal tudi riž.

Dober tek!

Če imate radi meso v omaki, poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor