Šunka v testu za prste obliznit
Vsako leto pred veliko nočjo iščem recepte za šunko v testu. In letos sem našla pravega, najboljšega, zato se je moje iskanje na tej točki nehalo, saj je to zame najboljša šunka v testu. Ker ti po njej ne preostane drugo, kot da oblizneš prste, sem jo poimenovala Šunka v testu za prste obliznit. Njena priprava je preprosta, okus pa božanski. Ne drobi se, ne namoči, ne lepi … Skratka, ni nobenih skritih pasti, zato vam preprosto mora uspeti! 🙂
Pripomočki za pripravo šunke v testu:
- kuhinjski pult za gnetenje ali kuhinjski robot
- posoda za pripravo testa
- silikonska podlaga za valjanje testa
- srednje velika kozica
- navadna pečica
- pekač
- peka papir
- kuhinjska krpa
- kuhalnica
- čopič
- valjar
- papirnate brisače
Sestavine za šunko v testu:
- 600 g šunka (če imate težjo od 1 kg, potem podvojite količine)
- 550 g gladke bele moke
- pol kocke svežega kvasa
- pol vrečke pecilnega praška
- 1 žlička soli
- 1,5 dl toplega mleka (po potrebi še malo tople vode)
- pol žlice sladkorja
- 1 žlica stopljenega masla
- rumenjak
Postopek priprave za šunko v testu:
Šunko najprej v kozici kuhamo približno 30 minut.
V posodi zmešamo moko, sol in pecilni prašek. Potem jim dodamo kvas, raztopljen v mleku in po potrebi še malo vode.
Mešamo (gnetemo z rokami ali pa s pomočjo kuhinjskega robota), dokler ne dobimo gladke kroglice, ki jo pustimo vzhajati na toplem. Vzhajano testo razvaljamo na 1 cm debeline.
Skuhano šunko dobro obrišemo s papirnatimi brisačami, da ne bo več vlažna.
Postavimo jo na sredino testa. Premažemo jo z rumenjakom, da se bo testo lepo prijelo in se po peki ne bo ločila od njega.
Z vseh strani jo zavijemo v testo, kot je videti na sliki.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Testo premažemo s preostankom rumenjaka. Šunko v testu postavimo na pekač, obložen s peka papirjem.
Šunka v testu za prste obliznit naj se peče v pečici na 180 stopinjah Celzija približno 40 do 50 minut. Če se vam bo zdelo, da je prehitro dobila barvo in bi lahko zagorela, jo pokrijte s folijo ali peka papirjem in pustite naprej peči. Imeti mora lepo zapečeno skorjico, ki je zlate barve.
Pečeno šunko v testu damo ven iz pečice in jo premažemo s stopljenim maslom, da bo še bolj mehka in sočna.
Nato jo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi. (Ta korak ni nujen, saj se ji je kar težko upreti, dokler je še topla.) 🙂
Šunka v testu za prste obliznit je pripravljena.
Narežemo jo na kose in uživamo v kulinaričnih radostih, ki nam jih omogoča.
Posebej okusna je seveda z mlado čebulo, poleg pa se odlično prileže blag jabolčni hren. Mmm, zdaj pa že tako prijetno diši, da se moram posloviti. 🙂 Dober tek!