Šunka v testu za prste obliznit
Print Friendly, PDF & Email

Vsako leto pred veliko nočjo iščem recepte za šunko v testu. In letos sem našla pravega, najboljšega, zato se je moje iskanje na tej točki nehalo, saj je to zame najboljša šunka v testu. Ker ti po njej ne preostane drugo, kot da oblizneš prste, sem jo poimenovala Šunka v testu za prste obliznit. Njena priprava je preprosta, okus pa božanski. Ne drobi se, ne namoči, ne lepi … Skratka, ni nobenih skritih pasti, zato vam preprosto mora uspeti! 🙂

Šunka v testu za prste obliznit

Pripomočki za pripravo šunke v testu:

  • kuhinjski pult za gnetenje ali kuhinjski robot
  • posoda za pripravo testa
  • silikonska podlaga za valjanje testa
  • srednje velika kozica
  • navadna pečica
  • pekač
  • peka papir
  • kuhinjska krpa
  • kuhalnica
  • čopič
  • valjar
  • papirnate brisače

Sestavine za šunko v testu:

  • 600 g šunka (če imate težjo od 1 kg, potem podvojite količine)
  • 550 g gladke bele moke
  • pol kocke svežega kvasa
  • pol vrečke pecilnega praška
  • 1 žlička soli
  • 1,5 dl toplega mleka (po potrebi še malo tople vode)
  • pol žlice sladkorja
  • 1 žlica stopljenega masla
  • rumenjak

Postopek priprave za šunko v testu:

Šunko najprej v kozici kuhamo približno 30 minut.

Šunka v testu za prste obliznit

V posodi zmešamo moko, sol in pecilni prašek. Potem jim dodamo kvas, raztopljen v mleku in po potrebi še malo vode.

Šunka v testu za prste obliznit

Mešamo (gnetemo z rokami ali pa s pomočjo kuhinjskega robota), dokler ne dobimo gladke kroglice, ki jo pustimo vzhajati na toplem. Vzhajano testo razvaljamo na 1 cm debeline.

Šunka v testu za prste obliznit

Skuhano šunko dobro obrišemo s papirnatimi brisačami, da ne bo več vlažna.

Šunka v testu za prste obliznit

Postavimo jo na sredino testa. Premažemo jo z rumenjakom, da se bo testo lepo prijelo in se po peki ne bo ločila od njega.

Šunka v testu za prste obliznit

Z vseh strani jo zavijemo v testo, kot je videti na sliki.

Šunka v testu za prste obliznit

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Testo premažemo s preostankom rumenjaka. Šunko v testu postavimo na pekač, obložen s peka papirjem.

Šunka v testu za prste obliznit

Šunka v testu za prste obliznit naj se peče v pečici na 180 stopinjah Celzija približno 40 do 50 minut. Če se vam bo zdelo, da je prehitro dobila barvo in bi lahko zagorela, jo pokrijte s folijo ali peka papirjem in pustite naprej peči. Imeti mora lepo zapečeno skorjico, ki je zlate barve.

Šunka v testu za prste obliznit

Pečeno šunko v testu damo ven iz pečice in jo premažemo s stopljenim maslom, da bo še bolj mehka in sočna.

Šunka v testu za prste obliznit

Nato jo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi. (Ta korak ni nujen, saj se ji je kar težko upreti, dokler je še topla.) 🙂

Šunka v testu za prste obliznit

Šunka v testu za prste obliznit je pripravljena.

Šunka v testu za prste obliznit

Narežemo jo na kose in uživamo v kulinaričnih radostih, ki nam jih omogoča.

Šunka v testu za prste obliznit

Posebej okusna je seveda z mlado čebulo, poleg pa se odlično prileže blag jabolčni hren. Mmm, zdaj pa že tako prijetno diši, da se moram posloviti. 🙂 Dober tek!

Šunka v testu za prste obliznit

 

Ocena:
Skupaj: 37 Povprečno: 4.4]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor