Blag jabolčni hren
V času pred veliko nočjo rada eksperimentiram in iščem različne recepte za šunke v testu in hren. Letos sem poskusila ta recept za blag jabolčni hren, saj vedno naredim enega bolj blagega in drugega močnejšega, da si lahko gosti izberejo, kar imajo raje. Navadno delam jabolčni hren tako, da jabolka nastrgam, tokrat pa sem se poigrala s paličnim mešalnikom in z rezultatom sem zelo zadovoljna! 🙂
Pripomočki za blag jabolčni hren:
- manjša kozica
- deska za rezanje
- kuhinjski nož
- visoka posoda za pasiranje
- palični mešalnik
- posoda
- vilica
- strgalo
Sestavine za blag jabolčni hren:
- 2 večji jabolki (lahko tudi 3 manjše)
- nekaj vode (toliko, da bosta jabolki prekriti)
- pol manjšega hrena
- ščepec soli in popra
- pol limone (limonin sok)
- 2 žlici sladkorja
- 2 žlici kisle smetane
- vejica peteršilja (za dekoracijo)
Postopek priprave blagega jabolčnega hrena:
Jabolki najprej olupimo in dobro operemo. Narežemo ju na krhlje, damo v kozico in jih prelijemo z vodo. Slednje naj bo le toliko, da bodo krhlji prekriti. Dodamo limonin sok in sladkor. Premešamo in kuhamo približni 5 minut oz. dokler jabolka ne omehčajo.
Polovičko hrena olupimo, operemo in nastrgamo v posodo.
Kuhane jabolčne krhlje stresemo v višjo posodo in jim prilijemo polovico vode iz kozice, lahko tudi manj, da ne bo preveč tekoče, pa potem po potrebi dodajamo, če bo pregosto.
Dobili bomo kašasto zmes, ki jo dodamo v posodo k nastrganemu hrenu. K temu dodamo še kislo smetano, sol in poper.
Vse dobro premešamo, da bo nastala kompaktna omaka.
Če pri pasiranju niste odlili dovolj vode, je blag jabolčni hren na videz nekoliko redek, a nič hudega. Ko bo stal v hladilniku, se bo strdil. Tako, priprava domačega jabolčnega hrena je čisto preprosta. Če želite, da je bolj oster, dodajte več hrena in ne bo več blag.
Blag jabolčni hren se seveda najbolj prileže k šunki v testu za prste obliznit in mladi čebuli. Dober tek!