Stročji fižol v paradižnikovi omaki z baziliko
Print Friendly, PDF & Email

Hitro, enostavno in presneto okusno – to so besede, s katerimi vam najlažje opišem stročji fižol v paradižnikovi omaki z baziliko. Poskusite, ne bo vam žal!

Pripomočki za pripravo stročjega fižola v paradižnikovi omaki z baziliko:

  • nož
  • skleda
  • posoda za kuhanje s pokrovko
  • vok ali posoda z višjim robom s pokrovko
  • kuhalnica
  • cedilo
  • merilnik tekočin
  • kuhinjska tehtnica
  • štedilnik

Sestavine za stročji fižol v paradižnikovi omaki z baziliko

Za 4 osebe (priloga)

  • 600 g stročjega fižola (poljubna sorta)
  • 3-4 stroki česna
  • 1/2 jušne žlice posušene bazilike ali šopek sveže
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • 3 dl domače paradižnikove omake ali kupljene (pelati)
  • 1-2 jedilni žlici olivnega olja

Priprava stročjega fižola v paradižnikovi omaki z baziliko

Priprava je zelo enostavna. Stročji fižol očistimo in mu odrežemo špičke in konce. Pri tem, če je fižol nitkast, odstranimo tudi nitke. Fižol narežemo na poljubno dolge kose nato pa ga še operemo. Na štedilnik pristavimo posodo z vodo v kateri se bo fižol kuhal.
Ko voda zavre, vanjo stresemo pripravljen stročji fižol in ga v pokriti posodi ob zmernem vrenju kuhamo 10-15 minut. Odvisno od vrste fižola. Fižol naj bo kuhan, a še vedno čvrst. Moj se je kuhal 15 minut.

Fižol odcedimo in si hkrati pripravimo še ostale sestavine, ki jih bomo potrebovali za pripravo paradižnikove omake: česen olupimo in nasekljamo, pripravimo si še sol, poper, baziliko in paradižnikovo omako (pelati).

V voku segrejemo 1-2 jedilni žlici olivnega olja in na njem na hitro prepražimo nasekljan česen. Toliko, da malo zarumeni. Zelo pazimo, da se česen ne prismodi, saj bi v tem primeru grenil celo jed.  Hitro dolijemo paradižnikovo omako, dodamo začimbe in premešamo.

Dodamo še kuhan in odcejen stročji fižol in vsebino premešamo, pokrijemo in pustimo, da se okusi malo povežejo med seboj, zato stročji fižol v paradižnikovi omaki z baziliki še malo pokuhamo. Približno 3-5 minut.

Tako, priloga – stročji fižol v paradižnikovi omaki z baziliko je pripravljena, da jo postrežemo. Poleg odlično pašejo skutini svaljki  (lahko kuhani ali ocvrti) ali pa krompirjevi svaljki s skuto. Pa tudi pečen krompir z dimljeno rdečo papriko in seveda poljuben zrezek, če želite.

Naj vam tekne!

Imate radi stročji fižol? Potem nikar ne prezrite:

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor