Stročji fižol s čemažem in česnom
Print Friendly, PDF & Email

Ta recept je eden izmed tistih, ki so nastali povsem spontano in po trenutnem navdihu. Ko sem tokrat imela za porabit nekaj stročjega fižola, pa nisem vedela kako bi ga pripravila kot malce drugačno prilogo, se mi je utrnila zamisel, da ga združim s tistim, kar v tem trenutku ponuja narava – s čemažem. Tako sem iz le nekaj sestavin pripravila okusno prilogo, ki je pripravljena zelo enostavno in tudi hitro.

strocji-fizol-s-cemazem-in-cesnom

Pripomočki za pripravo stročjega fižola s čemažem in česnom

 • nož
 • deska za rezanje in nož
 • posoda za kuhanje s pokrovko
 • cedilo
 • vok ali višja ponev
 • kuhalnica, štedilnik

Sestavine za stročji fižol s čemažem in česnom

Za 3-4 osebe (kot priloga):

 • 500 g stročjega fižola (poljubne sorte)
 • sol po okusu
 • šopek čemaža (cca. 50 g)
 • 4 stroki česna (oz. po okusu – lahko manj ali več)
 • olivno olje

Priprava stročjega fižola s čemažem in česnom

Stročji fižol očistimo in mu odrežemo špičke in konce. Če je nitkast pri tem odstranimo še nitke. Narežemo ga na poljubno dolge kose in operemo. V posodo, v kateri bomo stročji fižol kuhali, nalijemo vodo in jo rahlo solimo. Pokrijemo s pokrovko in počakamo, da voda zavre. Nato vanjo stresemo stročji fižol, ki smo ga pripravili. V pokriti posodi ob zmernem vrenju stročji fižol kuhamo 10-15 minut. Odvisno od vrste fižola. Vmes lahko preverimo kuhanost (npr. po 10 minutah) – fižol naj bo kuhan, a še vedno ”na zob” in čvrst.

strocji-fizol-s-cemazem-in-cesnom

Medtem, ko se fižol kuha, pod tekočo vodo splaknemo liste čemaža, odstranimo morebitne smeti, …  in olupimo česen. Čemaž nasekljamo na tanke rezance in prav tako na drobno nasekljamo česen. Ko je fižol kuhan, ga stresemo v cedilo in pustimo, da voda odteče.

strocji-fizol-s-cemazem-in-cesnom

V voku (ali ponvi z višjim robom) segrejemo malo olivnega olja (lahko tudi drugo) in v vok stresemo kuhan stročji fižol ki ga na malo višji temperaturi prepražimo (pazimo, da se ne bi zasmodil, zato vmes nekajkrat pretresemo vok ali fižol premešamo s kuhalnico). Pražimo približno 2 minuti, lahko tudi. Nato dodamo čemaž in česen, ki ju kar potresemo preko stročjega fižola, ponovno premešamo in pražimo še 3-4 minute, da se okusu povežejo med seboj. Po potrebi laško še malček solite (ščepec ali dva). Vmes, med praženjem nekajkrat potresemo vok ali pa premešamo s kuhalnico.

strocji-fizol-s-cemazem-in-cesnom

Tako, priloga iz stročjega fižola s čemažem in česnom je pripravljena. Odlično paše k pire krompirju in popečenim puranjim zrezkom.

strocji-fizol-s-cemazem-in-cesnom

Imate radi čemaž? Poskusite še:

strocji-fizol-s-cemazem-in-cesnom

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.7]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor