Testenine s čemažem in bučkami
Print Friendly, PDF & Email

Testenine s čemažem in bučkami so okusno, enostavno in hitro pripravljeno kosilo. Pa še čemaž je zelo zdrav. V testeninah s čemažem in bučkami se skrivajo tudi orehi, ki se zelo lepo ujamejo s celotno jedjo. Poskusite in ne bo vam žal. Omako iz čemaža in bučk bi lahko ponudili tudi poleg svaljkov ali tortelinov.

Pripomočki za testenine s čemažem in bučkami

  • nož in deska za rezanje
  • sekljalnik
  • posoda za kuhanje testenin s pokrovko
  • kozica za pripravo omake s pokrovko
  • kuhalnica
  • tehtnica
  • štedilnik
  • ribežen

Sestavine za pripravo testenin s čemažem in bučkami

Za 4 osebe:

  • 40 g čemaža
  • 1 bučka (okoli 250 g)
  • 1 strok česna
  • 100 g kisle smetane
  • 80 g orehov
  • malo olivnega olja
  • sol po okusu
  • ščepec muškatnega oreščka
  • ščep peteršilja (bodisi suhega ali svežega – nasekljanega)

In še:

  • količina poljubnih testenin, ki jih običajno skuhate za 4 osebe (jaz sem tokrat skuhala 80 g/osebo)

Postopek priprave testenin s čemažem in bučkami

Na štedilnik pristavite posodo z vodo, v kateri boste skuhali testenine, odmerite testenine. Bučko operite in jo olupite (če imate mlado, domačo bučko lupljenje ni potrebno). Nato pa bučko po dolgem prerežite na pol in nato še enkrat, tako, da dobite četrtine. Vsako četrtino posebej narežite na nekaj milimetrov široke rezine.

V kozici segrejte olje in na njem na hitro popražite česen (zelo na hitro, nekaj sekund, toliko, da zadiši). Pazite, da se česen ne zažge, zato popražite res na hitro, nato pa dodajte narezane bučke in premešajte. Dodajte začimbe (sol, muškatni orešček, peteršilj) in ponovno premešajte ter v pokriti kozici dušite 5-7 minut.

Medtem, ko se bučke dušijo, pripravimo čemaž. Čemaž operemo (splaknemo pod hladno vodo) in pustimo, da se voda malo odteče. Čemaž damo v posodico sekljalnika, mu dodamo orehe in kislo smetano. Vse skupaj sesekljamo v enotno zmes.

Medtem je voda za testenine že zavrela  zato vanjo stresemo poljubne testenine in jih skuhamo po navodilih proizvajalca. Naj bodo kuhane ”al dente”.

Zmes iz čemaža, orehov in kisle smetane pa dodamo k bučkam in dobro premešamo. Pokuhamo še par minutk, da se okusi povežejo in omaka za testenine s čemažem in bučkami je pripravljena.

Nasvet
V času, ko svež čemaž ni več na voljo uporabite čemažev pesto z orehi. In sicer tako, da čemažev pesto z orehi dodate bučkam, dodate še kislo smetano in vse skupaj zmešate. Pripravljeno.

Ko so testenine kuhane jih odcedimo, in jim primešamo omako iz čemaža in bučk, premešamo in postrežemo.

Po želji lahko čez naribate še poljuben sir.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor