Špargljeva pita z listnatim testom
Špargljeva pita z listnatim testom je nastala povsem naključno. Imela sem šparglje, listnato testo … Kaj bi naredila? Hiter pogled v hladilnik, v katerem sem zagledala še nekaj mascarpone sira in smetane za kuhanje, ki ju še nisem porabila povsem do konca, je dal idejo za špargljevo pito z listnatim testom po spodnjem receptu. Priprava je zelo enostavna, večino dela opravi pečica. Lahko bi rekla, da je vse skupaj narejeno v 25 minutah, s peko vred.
Špargljevo pito z listnatim testom, v kateri se v nadevu skrivajo mascarpone, smetana, korenje, šunka in začimbe lahko postrežemo kot prilogo ali pa samostojno jed.
Pripomočki za špargljevo pito z listnatim testom
- pekač v velikosti pečice ali drug primerno velik pekač
- ribežen
Sestavine za špargljevo pito z listnatim testom
Kot priloga za 4-5 oseb:
- 275 g svežega listnatega testa
- 1 dl smetane za kuhanje
- 150 g mascarpone sira
- 1 jajce (L)
- 50 g naribanega parmezana
- 50 g korenja (1 manjši korenček)
- sol po okusu
- ščepec popra oz. po okusu
- ščep muškatnega oreščka
- ščep mletega česna (lahko tudi nasekljan strok ali dva)
- 100 g šunke (lahko tudi pancete, pršuta, … kar imamo pri roki)
- 250 – 300 g špargljev (tehtamo očiščene)
In še:
- 20 naribanega parmezana za posip
Priprava špargljeve pite z listnatim testom
Vklopimo pečico, njeno temperaturo nastavimo na 170 °C (ventilacija).
V manjšo, a vseeno dovolj veliko skledo, da bomo v njej premešali sestavine za nadev, odmerimo mascarpone sir, prilijemo smetano za kuhanje in dodamo celo jajce, naribamo parmezan. Vse skupaj dobro premešamo. Zraven naribamo še korenje in dodamo začimbe: sol, poper, muškatni orešček in posušen česen v prahu, ki pa ga lahko nadomestimo tudi z drobno nasekljanim strokom ali dvema svežega česna. Premešamo. Dodamo še na majhne koščke narezano šunko (v mojem primeru kar pica šunka, ki pa jo lahko nadomestite s panceto, pršutom, …) in jo prav tako vmešamo v nadev.
Zdaj vzamemo sveže listnato testo in ga odvijemo ter skupaj s papirjem v katerega je zavit (ta papir je namreč peki papir) položimo v pekač. Z vseh strani malo zavihamo robove, da ustvarimo rob. Z vilicami na več mestih prebodemo dno listnatega testa.
Pripravljen nadev vlijemo na listnato testo in ga enakomerno porazdelimo znotraj robov. Čez posujemo šparglje, ki smo jih pred tem umili in osušili ter narezali na poljubno velike koščke. Čez posujemo še 20 g naribanega parmezana in vse skupaj potisnemo v pečico.
Pečemo v vnaprej ogreti pečici pri 170 °C, 20 minut, da se vse skupaj lepo zapeče. Čas peke lahko za kakšno minuto ali dve podaljšate/skrajšate, odvisno od moči vaše pečice.
Preostane nam le še to, da to enostavno špargljevo pito z listnatim testom narežemo na poljubne kose in postrežemo.
Dober tek!