Sočne tortilje z mletim mesom
Print Friendly, PDF & Email

Tortilje lahko nadevamo na najrazličnejše načine; z zelenjavo, mesom, tunino, … Tokrat so nastale sočne tortilje z mletim mesom, ki so enostavno in hitro pripravljeno kosilo, poleg pa velika skleda solate in naši želodčki bodo zadovoljno predli.

Pripomočki za tortilje z mletim mesom

  • nož in deska za rezanje
  • ponev z višjim robom s pokrovko
  • ponev
  • kuhalnica
  • žlica
  • pekač v velikosti pečice
  • papir za peko
  • plitek krožnik
  • ribežen
  • pečica
  • štedilnik
  • kuhinjska tehtnica
  • 16 zobotrebcev

Sestavine za tortilje z mletim mesom

Za 8 tortilj.

Za nadev z mletim mesom:

  • 650 g mletega mešanega mesa
  • 2 čebuli (100 g)
  • 2-3 stroki česna
  • 1 rdeča paprika (130-150 g)
  • 1 rumena paprika (100 g)
  • 130 g koruze iz pločevinke
  • 2 jedilni žlici olja
  • 1 jedilna žlica paradižnikovega koncentrata (mezge)
  • 1 jedilna žlica mlete rdeče paprike (sladke ali ostre)
  • 150 g kisle smetane (2-3 jedilne žlice)
  • 200 g pikantne sirove omake (4-5 jedilnih žlic)
  • 150 g sira (jaz uporabim edamca)
  • sol po okusu
  • poper po okusu

In še:

  • 8 tortilj

Priprava tortilj z mletim mesom

Najprej olupimo česen in čebulo. Čebulo narežemo na rezance (lahko jo tudi nasekljamo), česen pa drobno nasekljamo. Pločevinko s koruzo odpremo in njeno vsebino stresemo na cedilo in vse skupaj splaknemo pod hladno tekočo vodo in pustimo, da se odteče.

Papriki umijemo in ju prerežemo na polovico, odstranimo pecelj, semena, nato pa vsako polovico narežemo na tanjše rezance in nato na kocke.

Ponev z višjim robom pristavimo na štedilnik in segrejemo 2 žlici olja. Nato na njem popražimo čebulo in česen. Toliko, da česen lepo zadiši in čebula postekleni. Nato dodamo narezani papriki in premešamo.

Pražimo kakšno minutko (na srednji temperaturi), nato pa dodamo mleto mešano meso, premešamo in dodamo še koruzo  in začimbe (mleto rdečo papriko, paradižnikovo mezgo (koncentrat), poper, sol). Pokrijemo in na srednji temperaturi kuhamo približno 10 minut. V tem času nekajkrat premešamo.

Mletemu mesu z zelenjavo nato dodamo še kislo smetano in pikantno sirovo omako, premešamo in v odkriti ponvi kuhamo še 2-3 minutke, da se sestavine povežejo. Medtem naribamo sir in priklopimo pečico in njeno temperaturo nastavimo na 170 °C (ventilacija).

Sedaj si pripravimo pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko, krožnik, 16 zobotrebcev, nariban sir, pripravljeno omako za tortilje iz mletega mesa in pa ponev, ki jo pristavimo na štedilnik.

Vsako tortiljo za nekaj sekund na vsaki strani položimo na segreto ponev, nato jo damo na krožnik in po sredini nadevamo nadev (cca.2-3 žlice).

Sedaj z obeh strani tortiljo zavihamo proti sredini, kot prikazuje spodnji kolaž. V vsako tako zaprto tortiljo zapičimo po dva zobotrebca, ki bosta poskrbela, da bo tortilja ostala zaprta.

Enako ponovimo s preostalimi tortiljami. Tortilje z mletim mesom zlagamo eno poleg druge na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Na koncu jih še posujemo z naribanim sirom in vse skupaj postavimo v ogreto pečico (170 °C, ventilacija) za približno 15 minut, da se sir na vrhu lepo stopi in zapeče.

Pečenim tortiljam odstranimo zobotrebce in jih postrežemo skupaj s solato ali kako drugače. Kakor vam je všeč.

Naj vam tekne!

Ljubitelji tortilj poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor