Tortilje s tuno
Print Friendly, PDF & Email

Tortilje. Pri nas doma priljubljena jed, še posebej zato, ker jih lahko vedno znova napolnimo z drugačnim polnilom. Piščanec, zelenjava, mleto meso … Kombinacij je res nešteto. Tokrat sem pripravila sočne tortilje s tuno, ki so zelo hitro pripravljene in nasitijo še tako lačen želodček. 🙂

tortilje-s-tuno

Pripomočki za pripravo tortilj s tuno:

  • vok
  • ponev
  • kuhalnica
  • deska za rezanje in nož
  • žlica
  • 16 zobotrebcev
  • pekač (tisti, ki ga dobite skupaj s pečico) in peki papir
  • ribežen
  • plitek krožnik
  • štedilnik, pečica

Sestavine za pripravo totrilj

Za 4 osebe oziroma 8 tortilj:

  • 8 tortilj (tortilje si lahko pripravite tudi sami)
  • 4 x 80 g pločevinke tune
  • 180 g koruze
  • 1 rdeča paprika
  • 1 rumena paprika
  • 1 strok česna
  • 1 čebula
  • 180 g kisle smetane
  • 2-3 žlice pikantne sirove omake
  • poper
  • 3 ščepci mlete sladke dimljene rdeče paprike
  • 170 g naribanega sira (jaz sem uporabila ementalca)

Postopek priprave tortilj s tuno

Najprej pripravimo vse sestavine. Pločevinke s tuno odpremo in iz 2 odcedimo olje. Papriko narežemo na poljubne kose, prav tako čebulo narežemo na tanke rezance, česen drobno nasekljamo.

Nato na štedilnik pristavimo vok in vanj vlijemo olje iz dveh pločevink tune. Nato na olju prepražimo čebulo, toliko da malenkost porumeni, nato dodamo česen, popražimo nekaj sekund, da zadiši in dodamo tunino ter vse skupaj premešamo in pražimo 2-3 minute, nato pa dodamo še narezano papriko. Pomešamo in ponovno pražimo 2-3 minute. Medtem priklopimo pečico in jo nastavimo na 170 °C (ventilacijska pečica).

Tortilje-s-tuno-1

Nato tunini z zelenjavo dodamo  še koruzo, kislo smetano in pikantno sirovo omako, ter poper in mleto papriko. Soljenje ni potrebno.

tortilje-s-tuno

Premešamo in kuhamo nekje 3-5 minut. Medtem naribamo sir.

tortilje-s-tuno

Sedaj odstavimo nadev za tortilje s tuno in na štedilnik pristavimo ponev, v kateri bomo pogreli tortilje. Prav tako si pripravimo pekač in ga obložimo s papirjem za peko in 16 zobotrebcev, plitek krožnik in žlico.

Vsako tortiljo posebej položimo v segreto ponev in jo na vsaki strani na hitro pogrejemo (cca.5 sekund za vsako stan), da postane mehka. če jo bomo predolgo greli bo postala trda.

Nato tortiljo položimo na plitek krožnik in po sredini vsake tortilje nadevamo tunin nadev (približno 2-3 žlice na tortiljo). Nato tortiljo prepognemo na tretinjo, postopek ponovimo z drugo stranjo in s pomočjo zobotrebca ”zapnemo” tortiljo, da se nam ne bo razprla.

tortilje-s-tuno

Tortiljo preložimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Postopek ponovimo pri vseh preostalih tortiljah, ki jih eno poleg druge zlagamo na pekač.

tortilje-s-tuno

Ko so vse tortilje s tuno napolnjene in na pekaču, čez njih posujemo nariban sir.

tortilje-s-tuno)

Damo v pečico, ki se je medtem že ogrela na 170 °C (ventilacijska pečica) in pečeno 10 minut oziroma toliko časa, da se sir stopi in se malo zapeče.

tortilje-s-tuno

Tortilje s tuno so pripravljene. Enostavno, kajne?

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 46 Povprečno: 4.3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor