Mesna štruca – Štefani pečenka
Print Friendly, PDF & Email

Mesna štruca ali nam poznana jed pod imenom štefani pečenka, je narejena iz mletega začinjenega mesa, v sredino katerega položimo trdo kuhana jajca.
Vse spečemo v pečici na pekaču ali pa vzamemo ožji pekač in štefani pečenko oblikujemo in spečemo kar v njem.
Je odlična jed za večja nedeljska kosila, prav tako pa tudi jed, ki odlično zgleda na krožniku ob kakšnih slavnostnih priložnostih.

Mesna štruca - Štefani pečenka

Pripomočki za mesno štruco:

  • pečica
  • papir za peko

Sestavine za mesno štruco:

Za 6 oseb:

  • 1 kg mletega mesa (goveje, svinjsko ali mešanica obojega)
  • 2 žemlji ali 200 g kruha
  • 1 dl mleka
  • 1 čebula (140 g)
  • 4 stroki česna
  • 2 jajci
  • peteršilj
  • timijan
  • 1 žlička rdeče mlete paprike
  • sol
  • poper
  • 3 žlice olja
  • 6 trdo kuhanih jajc
  • 2 dl jušne osnove

Postopek za mesno štruco – Štefani pečenko:

Mesna štruca – Štefani pečenka je jed iz mletega mesa in trdo kuhanih jajc. Zato bomo najprej trdo skuhali 6 jajc ter si pripravili mleto meso. Meso lahko poljubno, po vaših željah, vzamemo ali goveje ali svinjsko. Jaz najraje delam z mešanico: polovico enega in polovivo drugega.
Prav tako potrebujemo še starejši bel kruh, čebulo, česen, peteršilj in ostale začimbe.

Mesna štruca - Štefani pečenka

Čebulo in česen na olju popražimo in ohladimo.
Kruh narežemo na drobne kocke, ga prelijemo z mlekom, dodamo jajca, ohlajeno prepraženo čebulo s česnom ter vse ostale začimbe. Dobro premešamo, nato dodamo meso in vse skupaj premesimo do enotne mase.

Mesna štruca - Štefani pečenka

Na papirju za peko to dobljeno mesno maso razporedimo v pravokotnik željene dolžine – dolžina naj bo za kakšen centimeter krajša od dolžine vašega pekača. Nato na sredino položimo olupljena, trdo kuhana jajca.

Mesna štruca - Štefani pečenka

Pri zvijanju si pomagamo s papirjem za peko. Ko mesno štruco zvijamo okoli jajc, predele med jajci z rokami dobro zapolnimo z mesno maso.

Mesna štruca - Štefani pečenka

Mesna štruca - Štefani pečenka

Dobljeno štruco dobro (na tesno) zavijemo v papir za peko in jo položimo v namaščen pekač. Saj jo bomo na začetku pekli v papirju za peko – da ohranimo lepo obliko.

Mesna štruca - Štefani pečenka

V segreti ventilacijski pečici na 180 °C pečemo mesno štruco približno 30 minut. Nato jo odvijemo iz papirja, v pekač dolijemo 2 dl jušne osnove ter pečemo na 200 °C še kakšnih 20 do 30 minut. Vmes jo parkrat prelijemo s tekočino iz pekača.
Mesna štruca – Štefani pečenka je pečena, ko dobi po vrhu lepo zapečeno zlato – rjavo skorjico.

Mesna štruca - Štefani pečenka

Po pečenju mesno štruco pokrijemo za 5 do 10 minut, da se meso po peki uleže. Nato jo razrežemo na debelejše rezine in postrežemo.
Zraven najbolj pašejo krompirjeve ali riževe priloge ter velika porcija sezonske solate.

Mesna štruca - Štefani pečenka

Dober tek 🙂

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.8]

Dodaj odgovor