Mesna štruca – Štefani pečenka
Mesna štruca ali nam poznana jed pod imenom štefani pečenka, je narejena iz mletega začinjenega mesa, v sredino katerega položimo trdo kuhana jajca.
Vse spečemo v pečici na pekaču ali pa vzamemo ožji pekač in štefani pečenko oblikujemo in spečemo kar v njem.
Je odlična jed za večja nedeljska kosila, prav tako pa tudi jed, ki odlično zgleda na krožniku ob kakšnih slavnostnih priložnostih.
Pripomočki za mesno štruco:
- pečica
- papir za peko
Sestavine za mesno štruco:
Za 6 oseb:
- 1 kg mletega mesa (goveje, svinjsko ali mešanica obojega)
- 2 žemlji ali 200 g kruha
- 1 dl mleka
- 1 čebula (140 g)
- 4 stroki česna
- 2 jajci
- peteršilj
- timijan
- 1 žlička rdeče mlete paprike
- sol
- poper
- 3 žlice olja
- 6 trdo kuhanih jajc
- 2 dl jušne osnove
Postopek za mesno štruco – Štefani pečenko:
Mesna štruca – Štefani pečenka je jed iz mletega mesa in trdo kuhanih jajc. Zato bomo najprej trdo skuhali 6 jajc ter si pripravili mleto meso. Meso lahko poljubno, po vaših željah, vzamemo ali goveje ali svinjsko. Jaz najraje delam z mešanico: polovico enega in polovivo drugega.
Prav tako potrebujemo še starejši bel kruh, čebulo, česen, peteršilj in ostale začimbe.
Čebulo in česen na olju popražimo in ohladimo.
Kruh narežemo na drobne kocke, ga prelijemo z mlekom, dodamo jajca, ohlajeno prepraženo čebulo s česnom ter vse ostale začimbe. Dobro premešamo, nato dodamo meso in vse skupaj premesimo do enotne mase.
Na papirju za peko to dobljeno mesno maso razporedimo v pravokotnik željene dolžine – dolžina naj bo za kakšen centimeter krajša od dolžine vašega pekača. Nato na sredino položimo olupljena, trdo kuhana jajca.
Pri zvijanju si pomagamo s papirjem za peko. Ko mesno štruco zvijamo okoli jajc, predele med jajci z rokami dobro zapolnimo z mesno maso.
Dobljeno štruco dobro (na tesno) zavijemo v papir za peko in jo položimo v namaščen pekač. Saj jo bomo na začetku pekli v papirju za peko – da ohranimo lepo obliko.
V segreti ventilacijski pečici na 180 °C pečemo mesno štruco približno 30 minut. Nato jo odvijemo iz papirja, v pekač dolijemo 2 dl jušne osnove ter pečemo na 200 °C še kakšnih 20 do 30 minut. Vmes jo parkrat prelijemo s tekočino iz pekača.
Mesna štruca – Štefani pečenka je pečena, ko dobi po vrhu lepo zapečeno zlato – rjavo skorjico.
Po pečenju mesno štruco pokrijemo za 5 do 10 minut, da se meso po peki uleže. Nato jo razrežemo na debelejše rezine in postrežemo.
Zraven najbolj pašejo krompirjeve ali riževe priloge ter velika porcija sezonske solate.
Dober tek 🙂