Slastna jesenska kostanjeva juha
Print Friendly, PDF & Email

Kostanjeva juha je tisti del jeseni, ki ostane še dolgo v spominu. Je nežno kremasta in polna arome. Kostanjev pire lahko zamrznete in to čudovito juho postrežete tudi v hladnih zimskih dneh.

slastna-jesenska-kostanjeva-juha-1

Slastna jesenska kostanjeva juha – pripomočki:

  • lonec
  • stiskalec za česen
  • kuhalnica
  • nož
  • deska za rezanje

Slastna jesenska kostanjeva juha – sestavine:

  • 350 g kostanjevega pireja
  • 2 krompirja srednje velikosti
  • 3 žlice olja
  • 1 manjša čebula
  • 1 strok česna
  • manjši košček gomolja zelene
  • 1 jušna kocka
  • 1,2 l vode
  • 1 dl smetane za kuhanje
  • ščepec muškatnega oreščka
  • popečene kocke kruha
  • popečena slanina

Slastna jesenska kostanjeva juha – postopek:

Kuhan in neolupljen kostanj z ostrim nožem prerežemo na pol in nato s stiskalcem česna stisnemo željeno količino kostanjevega pireja. Kostanj je lahko hladen, lahko ga skuhate že dan prej.

slastna-jesenska-kostanjeva-juha-4

Čebulo in česen sesekljamo in prepražimo na olju.

slastna-jesenska-kostanjeva-juha-2

Ko čebula zastekleni in česen zadiši, dodamo na kocke narezan krompir, gomolj zelene in pražimo cca. 5 minut. Nato dolijemo vode, dodamo jušno kocko in kuhamo, da se krompir zmehča.

slastna-jesenska-kostanjeva-juha-3

Ko je krompir mehak, dodamo kostanjev pire, smetano za kuhanje, ščep muškatnega oreščka, preverimo, če je dovolj slano in s paličnim mešalnikom spasiramo v kremno juho.

slastna-jesenska-kostanjeva-juha-5

slastna-jesenska-kostanjeva-juha-6Kostanjevo juho postrežemo z opečenimi kruhovimi kockami in s hrustljavo zapečeno slanino.

Mmmmm…..dober tek!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor