Sladki skutni žličniki
Skuta je odlična v kombinaciji s slanim in sladkim. Dobro jo je imeti vedno doma, saj lahko iz nje pripravimo hitre in preproste obroke. Eden takšnih so tudi sladki skutni žličniki, ki so otročje lahki za pripravo, a vendar okusni in nasitni. Vse sestavine za pripravo te preproste jedi imate najbrž kar doma, zato se lahko o njihovi odličnosti prepričate kar takoj.
Sladki skutni žličniki – pripomočki:
- skleda
- lonec
- vilice
- 2 žlici
- cedilo
Sladki skutni žličniki – sestavine:
za 2 osebi
- 500 g skute
- 10 žlic pšeničnega zdroba (približno)
- 2 jajci
- 1 vaniljin sladkor
- malo cimeta (po želji)
- voda
Sladki skutni žličniki – postopek:
V skledi zmešamo skuto, jajci in vaniljin sladkor. Po želji dodamo še malo cimeta v prahu. Dobro pretlačimo z vilicami, nato pa postopoma dodajamo pšenični zdrob. Dodamo ga toliko, da masa ne bo tekoča, ampak lepo kompaktna. Količina potrebnega zdroba je odvisna od velikosti jajc in vrste skute. Vse dobro premešamo, nato pa postavimo v hladilnik. Tam naj masa počiva vsaj pol ure, da se sestavine med sabo povežejo in se pšenični zdrob prepoji s tekočino.
V lonec nalijemo vodo in segrevamo. Ko voda zavre, vanjo polagamo žličnike, ki jih oblikujemo s pomočjo dveh žlic. Z eno žlico zajamemo maso, nato pa jo prelagamo z žlice na žlico, dokler ne dobimo lepe gladke oblike. Če imamo z oblikovanjem težave, lahko enostavno z mokrimi rokami oblikujemo kroglice.
Ko žličniki priplavajo na površino vode, jih prelijemo na cedilo.
Sladke skutne žličnike lahko prelijemo z najljubšo marmelado, sadnim pirejem ali čokoladnim namazom. Zraven ponudimo sadni kompot.
Za bolj zahtevne pa lahko pripravite skutne cmoke s sadjem ali slano različico – pikantne cmočke.
Brbončice vam bodo hvaležne.