Kremna zelenjavna omaka
Print Friendly, PDF & Email

Ko nam vrtovi ponujajo svoj bogat pridelek, bi bilo škoda, da tega ne bi izkoristili. Ko se ne moremo odločiti, katero zelenjavo bi uporabili za kosilo, naberimo kar polno košaro mešane zelenjave in iz nje pripravimo čudovito kremno omako. Najboljše pri tej omaki pa je to, da jo bodo z veseljem pojedli tudi tisti, ki morda katere zelenjave ne marajo, saj jo boste skrili v preplet slastnih okusov.

Kremna zelenjavna omaka – pripomočki:

  • nož
  • deska
  • kozica ali lonec
  • kuhalnica
  • palični mešalnik
  • žlica
  • tehtnica (ni nujno)
  • žlička

Kremna zelenjavna omaka – sestavine:

za 6 – 8 oseb

  • 2 žlici rastlinskega olja
  • 1 manjša čebula
  • 500 g bučk
  • 1 paprika
  • 1 korenček
  • pest graha
  • 1 paradižnik
  • 1 žlička rdeče paprike v prahu
  • 2 žlici ostre moke
  • 500 ml vode
  • sol in poper
  • timijan

Kremna zelenjavna omaka – postopek:

Čebulo očistimo in narežemo na drobne kocke. Očistimo tudi ostalo zelenjavo in narežemo na manjše kose.

V kozici segrevamo olje, nato pa na njem prepražimo drobno nasekljano čebulo. K prepraženi čebuli dodamo moko in s kuhalnico dobro premešamo.

Preden moka postane rjave barve, dodamo žličko paprike v prahu, premešamo in takoj zalijemo z vodo.

V kozico dodamo bučke, korenček, papriko in grah. Dodamo še sol in poper, ter timijan in na zmerni temperaturi kuhamo dobre pol ure.

Nato dodamo narezan paradižnik in še malo kuhamo, da nekaj vode izpari in bo omaka bolj gosta. Po želji, lahko dodamo še šopek peteršilja.

Nato s paličnim mešalnikom zmeljemo omako do gladkega.

Omako po potrebi še dodatno začinimo, počakamo da zavre, nato pa ponudimo z najljubšo prilogo.

Omaka se odlično poda k tortelinom, njokom in celo k pečenki.

Brbončice vam bodo hvaležne.

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor