Sarme s sojinim mesom
Print Friendly, PDF & Email

Sarme s sojinim mesom so odlična in zelo okusna izbira za vse, ki se pri svoji prehrani izogibajo mesa. Ta vegetarijanska jed je zelo okusna in bo zagotovo všeč tudi tistim, ki prisegajo na meso, zato le poskusite tudi to različico sarm.
Brez skrbi jih lahko pripravite v večji količini, saj v hladilniku počakajo cel teden. Prav tako so ob pogrevanju vsakič bolj okusne. Po tem receptu bomo pripravili odlične brezmesne sarme s sojinim mesom, ki bodo zadostovale za približno 4 osebe.

Pripomočki za sarme s sojinim mesom

 • električni sekljalnik

Sestavine za sarme s sojinim mesom

Za 4 osebe:

 • 100 g sojinega mesa v kosih
 • 400 g paradižnikovih pelatov
 • 1 glava kislega zelja (približno 1,2  do 1,5 kg)
 • 200 g čebule
 • 100 g pora
 • 4 žlice sončničnega olja
 • sol in poper po okusu
 • 100 g riža
 • 1 zelenjavna jušna osnova
 • voda (količina po potrebi)

Priprava sarm s sojinim mesom

Najprej operemo zeljno glavo in ločimo liste od korena. Oprane in ločene liste pustimo, da se odcedijo in nekoliko posušijo.

Med tem časom pripravimo sojino meso. Sojino meso najprej prekuhamo v pol litra vode, v katero smo dodali zelenjavno južno osnovo. Ko voda zavre, kuhamo 15 minut nato pa vzamemo sojino meso iz jušne osnove (vodo, v kateri se je kuhalo sojino meso, prihranimo) in ga damo v električni sekljalnik in na grobo zmeljemo sojine koščke. Tako, da dobimo maso, ki spominja na mleto meso. Sedaj vzamemo drugo posodo in vanjo vlijemo sončnično olje ter ga segrejemo na srednje močnem ognju. Narežemo čebulo in por ter ju popražimo na segretem olju. Ko je čebula lepo popražena, dodamo mleto sojino meso, sol in poper po okusu in pražimo približno 10 minut.

Med tem časom večkrat premešamo. Nato dodamo še 100 g riža. Vse skupaj dobro premešamo in na tihem ognju pražimo še približno 5 minut, nato odstavimo s štedilnika in posodo pokrijemo s pokrovko.

Sedaj vzamemo večji lonec v katerega damo 1 pločevinko (400 g) prelatov in po dnu lonca potrosimo narezane manjše liste zelja, ki so nam ostali med ločevanjem listov zeljne glave. Tako napolnjeno dno postavimo na štedilnik in na nizki temperaturi počasi segrevamo.

Sedaj vzamemo list zelja vanj damo približno 1 jušno žlico mase, ki smo jo pripravili iz soje ter jo pokrijemo s stranskimi robovi zeljnega lista.

Tako pokrito polnilo v zeljnem listu preprosto zarolamo od korenskega dela proti koncu lista.

Zavite sarme polagamo na pelate in narezane zeljen lističe.

Po enakem postopku pripravimo vse ostale liste in vsako zavito sarmo zložimo v lonec. Ko zapolnimo dno lonca, nadaljujemo z naslednjo vrsto in sicer vse dokler nam ne zmanjka listov.

Sedaj v napolnjeni lonec vlijemo tekočino, v kateri smo kuhali sojino meso. V lonec dolijemo še nekoliko vode in sicer toliko, da pokrije vse pripravljene sarme.

Tako pripravljene sarme pokrijemo in na srednje močnem ognju kuhamo približno 1 uro. Ker sarme ni mogoče mešati, večkrat pretredrmo lonec na štedilniku v vseh smereh in po potrebi dodajamo malo vode.

Sarme s sojinim mesom so pripravljene.

Dober tek. 🙂

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor