Riževi rezanci s piščancem in arašidi
Riževi rezanci s piščancem in arašidi so eno izmed kosil mojega nabora “kitajskih” jedi. Vsake toliko riž nadomestim z riževimi rezanci, ki so kuhani zelo hitro, prelijem pa jih z omako iz piščanca, korenja, začimb in arašidov. Nobena posebna umetnost, so pa začimbe tiste, ki pričarajo pravi okus. Arašidi dodajo še hrustljavost. Okusno in malo drugačno kosilo za vse tiste, ki imamo kdaj radi kaj novega.
Pripomočki za riževe rezance s piščancem in arašidi:
- Ne potrebujemo nič posebnega.
Sestavine za riževe rezance s piščancem in arašidi:
Za 2-3 osebe:
- 170 g čebule
- 130 g piščančjih prsi
- 280 g korenja
- 15 g (1 žlica) bele pšenične moke
- 1/2 žličke kurkume
- 1/2 žličke ingverja v prahu
- 2 žlici sojine omake
- 140 g riževih rezancev
- 30 g arašidov
- 1 žlica sončničnega olja
Postopek za riževe rezance s piščancem in arašidi:
Za riževe rezance s piščancem in arašidi posebej pripravimo omako, proti koncu kuhanja le-te pa skuhamo še riževe rezance. Ker so tanki, bodo namreč hitro kuhani.
Za omako najprej olupimo in na tanke lističe narežemo 170 g čebule. Stresemo jih v višjo ponev ali večjo posodo, v katero prej vlijemo žlico sončničnega olja. Pokrijemo s pokrovko in dušimo približno 5 minut, da čebula lepo porjavi in postekleni.
Medtem olupimo 280 g korenja. Narežemo ga na tanke palčke, dolge približno 4 cm. Dodamo jih k čebuli in ponovno pokrijemo, da se bodo lepo zmehčale.
Ko se korenje duši in s tem mehča, na majhne koščke narežemo 130 g piščančjih prsi. Tudi te dodamo v posodo. Zdaj pokrovko odstranimo in kuhamo odkrito.
Po potrebi dolijemo okoli pol dl vode, da se nam sestavine za riževe rezance s piščancem in arašidi ne prismodijo.
V drugo posodo nalijemo vodo in jo postavimo na štedilnik. Ko zavre, vanjo stresemo 140 g riževih rezancev in jih kuhamo po navodilih na embalaži.
Ko čakamo, da voda zavre in se rezanci skuhajo, v skodelico stresemo 15 g (približno 1 žlica) moke in dolijemo nekaj žlic hladne vode. Premešamo, da ni grudic, potem prilijemo še 0,5 dl vode in ponovno premešamo.
Mešanico moke in vode zlijemo v posodo s sestavinami za omako. Vse skupaj premešamo in dolijemo še 0,5 dl vode, tako da nastane lepa omaka.
Kuhamo še dobrih 5 minut, da se skuha tudi moka, potem prilijemo 2 žlici sojine omake.
V omako za riževe rezance s piščancem in arašidi vsujemo še po pol žličke kurkume in ingverja v prahu. Premešamo in tako je omaka pripravljena.
Na deski grobo sesekljamo 30 g arašidov.
Riževe rezance, ki so se do zdaj že skuhali, odcedimo in postrežemo na krožnike. Čeznje prelijemo omako. Posujemo s sesekljanimi arašidi. Dober tek!
Če imate radi riž, je tukaj še nekaj idej:
- Riž s porom in brokolijem.
- Piščančja rižota z zelenjavo.
- Kremna rižota s šparglji in korenjem.
- Zrezki v čebulni omaki s šampinjoni.