Polnjeni krompirjevi polpeti
Za kosilo, tudi večerjo ali ko pridejo obiski; vedno lahko z veseljem ponudimo polnjene krompirjeve polpete. So odlična jed s porcijo sezonske solate ali raznimi omakami.
Pripomočki za polnjene krompirjeve polpete:
- tlačilka za krompir
Sestavine za polnjene krompirjeve polpete:
Za 3 osebe:
- 500 g krompirja (čim bolj škrobnatega)
- 1 jajce
- 4 do 6 žlic moke
- sol
- 4 žlice olja
Polnilo:
- 200 g mletega mesa
- 1/2 čebule (50 g)
- 1 strok česna
- 1 jajce
- sol
- poper
- origano
- 1 žlica olja
Postopek za polnjene krompirjeve polpete:
Krompir olupimo, narežemo na kocke in ga damo kuhati v osoljeno vodo. Kuhamo ga do mehkega, nato ga odcedimo.
Medtem, ko se krompir kuha, na drobno narežemo čebulo in česen ter ju prepražimo na žlici olja. Dodamo mleto meso, sol, poper, origano in popražimo. Ko je meso popraženo, vse skupaj ohladimo ter ohlajenemu dodamo 1 jajce. Vse dobro premešamo.
Še topel krompir s tlačilko zmečkamo v enotno maso. Ko se ohladi na sobno temperaturo, dodamo 1 razžvrkljano jajce, moko ter sol. Količino moke prilagajamo tako, da ko to maso zgnetemo, dobimo enotno testo, ki se bo dalo oblikovati v polpete.
Sedaj imamo pripravljeno tako polnilo iz mletega mesa, kot maso za krompirjeve polpete. Oboje razdelimo na približno 8 delov. Je pa število odvisno od tega kako velike polpete želite. V dlan ali na rahlo pomokano delovno površino damo krompirjevo maso, s prsti poravnamo, da je približno 1 cm debela.
Na sredino damo žlico ali dve mletega mesa, rahlo zapognemo navzgor robove krompirjeve mase ter damo žlico te mase še na vrh.
S prsti in dlanmi oblikujemo polnjen krompirjev polpet in jih odlagamo na papir za peko.
V ponvi segrejemo olje in polagamo polpete v vroče olje. Na vsaki strani jih pečemo nekje 4 do 5 minut, na srednji temperaturi.
Polnjene krompirjeve polpete postrežemo takoj vroče kot samostojno jed s porcijo sezonske solate, ali kot prigrizek z raznimi omakami ali pomakami:
Bučni namaz s kislo smetano
Čemažev namaz s kislo smetano
Omaka iz pečenih rdečih paprik
Kremna gorčična omaka
Dober tek 🙂