Pisana zelenjavna rižota s piščancem
Print Friendly, PDF & Email

Eden večjih problemov današnjega časa je, kako na mizo v čimkrajšem času spraviti zdravo in okusno kosilo. No, rižote so že na seznamu, predvem zaradi enostavnosti in kratkotrajne priprave. So pa tudi zelo vsestranske, saj lahko vanje “zmečemo” dobesedno karkoli in vsakič sproti praktično iz nič pričaramo novo in zelo okusno jed. Zato sem za vas, kot idejo, pripravila eno izmed rižot, ki je meni neznansko všeč. Pisana zelenjavna rižota s piščancem je, kot samo ime pove, pisana in zelo zelenjavna. Jaz sem uporabila kar nekaj vrst zelenjave. Nekaj je sveže, nekaj zmrznjene, nekaj posušene… In seveda ne sme manjkati niti meso. Vi lahko uporabite vse navedene sestavine, katero izpustite, kakšno zamenjate za katero drugo… Skratka jo priredite, da bo pisana na kožo vam in nikomur drugemu.

Pisana zelenjavna rižota s piščancem

Pisana zelenjavna rižota s piščancem – pripomočki:

  • posoda za kuhanje
  • rezalna deska in nož
  • kuhalnica
  • nekaj skodelic za zelenjavo
  • kuhinjsko cedilo

Pisana zelenjavna rižota s piščancem- sestavine:

Za 2 osebi potrebujemo:

  • približno 150 ml riža (belega ali rjavega)
  • približno 200 g piščančjega mesa (brez kosti in kože)
  • 1 majhna bučka
  • 1 srednje velik korenček
  • približno 150 ml zmrznjenega graha
  • približno 50 g zmrznjenih jurčkov
  • 2 sveža ali posušena paradižnika
  • nekaj zmrznjenih fižoletov
  • 3 lističi topljenega sira
  • približno 100 ml belega vina (recimo malvazija)
  • približno 250 ml vode
  • 1 – 2 jušni žlici domače jušne osnove
  • 1 – 2 jušni žlici oljčnega olja
  • sol in poper (po okusu)

Za posip (po želji):

  • poljuben nariban sir (jaz uporabljam mešanico parmezana in trapista)
  • šopek svežih poljubnih zelišč (jaz sem uporabila meto, baziliko in majaron)

Pisana zelenjavna rižota s piščancem- priprava:

Najprej izmerimo količino riža, ga stresemo na cedilo in ga dobro splahnemo. Če želimo skrajšati čas priprave, lahko riž namočimo v hladno vodo. Če želimo uporabljati rjav riž, ga moramo najprej nekoliko pokuhati v osoljeni vodi. Rjav riž se namreč kuha dalj časa in bi, če bi ga kuhali samo v rižoti, zelenjavo povsem razkuhali, preden bi bil riž pripravljen.

Pisana zelenjavna rižota s piščancem

Piščančje meso zrežemo na za grižljaj velike koščke. Vso zelenjavo, razen graha, zrežemo na drobne koščke (v velikosti graha).

Pisana zelenjavna rižota s piščancem pisana-zelenjavna-rizota_s_piscancem(2)

Šopek zelišč splahnemo pod hladno vodo in ga osušimo s tresenjem. Zelišča grobo nasekljamo in prihranimo.

Posodo za kuhanje postavimo na ogenj in dobro segrejemo. V ogreto posodo vlijemo oljčno olje, počakamo da se segreje in na njem hitro z vseh strani prepražimo meso, nato ga začinimo s soljo in poprom.

Pisana zelenjavna rižota s piščancem Pisana zelenjavna rižota s piščancem

Prepraženemu mesu dodamo vso narezano zelenjavo ter jo nekoliko prepražimo.

Pisana zelenjavna rižota s piščancem

Prepraženi zelenjavi dodamo splahnjen in odcejen riž ter neprestano mešamo, da se riž nebi prijel dna.

Pisana zelenjavna rižota s piščancem

Ko se mešanica zelenjave in riža v posodi posuši in se prične prijemati, jo najprej zalijemo z vinom in počakamo da le-ta izpari, preden rižoto zalijemo z vodo. Najboljše je, če dodamo vrelo vodo, tako bo čas kuhanja še krajši.

Pisana zelenjavna rižota s piščancem

Rižoto pogosto premešamo in po potrebi dolijemo še malo vode. Ko je riž skoraj kuhan, dodamo domačo jušno osnovo, dobro premešamo in še malo pokuhamo. Po potrebi dosloimo in/ali začinimo s poprom.

Pisana zelenjavna rižota s piščancem

Nazadnje dodamo sir v lističih.

Pisana zelenjavna rižota s piščancem

Vse skupaj dobro premešamo in postrežemo. Po okusu potresemo z naribanim sirom in sesekljanimi zelišči.

Pisana zelenjavna rižota s piščancem

Tako, pisana zelenjavna rižota s piščancem je nared.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor