Mlinci
Mlince postrežemo kot močnato prilogo h pečenem mesu, najpogosteje k svinjski pečenki in perutnini. In seveda, mlinci so že tradicionalna priloga k martinovi pojedini.
Mlinci – pripomočki:
- posoda za gnetenje testa
- valjar
- ponev s prevleko proti prijemanju
Mlinci – sestavine:
- 500 g moke tip 500
- 300 ml vode
- žlička olja
- ščep soli
Mlinci – postopek:
V posodo za gnetenje presejemo 500 g moke, dodamo sol, žličko olja in postopoma vodo. Iz sestavin ugnetemo prožno testo, ki se ne prijema prstov in ne delovne površine. Testo pokrijemo s folijo, da se ne izsuši in ga pustimo počivati vsaj pol ure ali več. Testo razdelimo na 10 do 12 hlebčkov, ki jih na pomokani površini razvaljamo na debelino 1 do 2 mm.
Ponev brez maščobe segrejemo na plošči in ko postane dovolj vroča, damo testo peči. Testo naluknjamo z vilico.
Ko se na testu pojavijo mehurji, je to znak, da ga lahko obrnemo.
Ko se mlinci na mestih obarvajo črno, so pečeni.
Pečene mlince pustimo v pokončnem položaju, da se ohladijo.