Hitro in enostavno: priloga iz bučk in paprike
Print Friendly, PDF & Email

Priloga iz bučk in paprike je pripravljena iz le nekaj preprostih sestavin in to v zelo kratkem času. Če ste nekoliko bolj spretni z rezanjem, bo priloga v 15 minutah že na mizi. Kar nekaj razlogov je, zakaj mi je ta priloga tako zelo všeč. Enostavna in hitra priprava sta le dva. Odličen in poln okus ter hrustljava zelenjava, v kateri se je zaradi kratkotrajnega kuhanja, ohranila večina vitaminov in mineralov, pa preostali.

Prileže se k mesnim jedem, jedem z žara, skupaj s kosom kruha ali popečenim sirom za žar pa lahko predstavlja tudi samostojno jed ob skledi solate.

Hitro in enostavno: priloga iz bučk in paprike

Pripomočki za prilogo iz bučk in paprike

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za prilogo iz bučk in paprike

Za 3 osebe:

  • 1 bučka (cca. 280 g)
  • 1-2 rdeči papriki (cca. 170 g)
  • mleti česen v prahu ali 2-3 stroki svežega
  • šopek peteršilja ali bogat ščep suhega peteršilja
  • malo olivnega olja
  • sol po okusu

Sestavine so okvirne in jih lahko prilagajate svojemu okusu. Če niste ljubitelji bučk, lahko enako prilogo pripravite zgolj iz paprike – rdeče, rumene in zelene. Poleg super paše še malo sladke koruze (iz pločevinke). 

Priprava priloge iz bučk in paprike

Bučko in papriko dobro umijemo pod tekočo vodo. Papriki odstranimo semena in jo narežemo na rezance, široke nekaj milimetrov, dolžina naj bo primerna grižljaju. Bučko po želji lahko olupite, ni pa potrebno. Po dolgem jo razpolovite na polovico, če je debelejša, na četrtine in jo narežite na tanjše rezine (debeline 2-3 milimetre).

Hitro in enostavno: priloga iz bučk in paprike

V posodi segrejemo malo olivnega olja, dodamo narezano papriko in bučko, česen  prahu – jaz sem kar radodarna z njim (ali drobno nasekljan svež česen), peteršilj in ščepec soli oz. sol po okusu. Premešamo in na hitro popražimo za minutko. Na pol pokrijemo in na nižji temperaturi vse skupaj podušimo za 5 do največ 8 minut. Kakšno minuto pred koncem posodo odkrijemo, povečamo temperaturo štedilnika in prilogo iz bučk in paprike na hitro, za minutko, še popražimo, da tekočina, ki se je nabrala med dušenjem delno izhlapi.

Hitro in enostavno: priloga iz bučk in paprike

Tako, priloga iz bučk in paprike je pripravljena, da jo postrežemo. Res hitro in enostavno, kajne? Uživajte v okusu te preproste priloge in predvsem v hrustljavi zelenjavi. Krasno se poda k popečenemu piščancu ali puranu, svinjskim kotletom in praženemu krompirju, pa h čevapčičem ali pleskavicam, … tudi sama skupaj s kruhom nadvse tekne. Ali pa jo postrezite poleg umešanih jajc.

Hitro in enostavno: priloga iz bučk in paprike

Nasvet
Če pa imate raje bolj kuhano zelenjavo, čas kuhanja enostavno podaljšajte na želeno mehkost oziroma kuhanost zelenjave.

Predlagam, da poskusite tudi omako iz bučk in korenja, ki je prav tako zelo hitro ter enostavno pripravljena.

Hitro in enostavno: priloga iz bučk in paprike

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor