Lchf jetrni cmoki
Print Friendly, PDF & Email

Jetra so odličen vir mnogih vitaminov A, E, C, B6, B16 in mineralov kalij, fosfor, železo. Zato je prav, da jih vključimo v naš jedilnik. Pripravimo jih lahko na različne načine, danes bodo lchf jetrni cmoku kot jušni vložek. Pripravljeni so brez ogljikovih hidratov, zato so še posebej primerni za vse, ki ne uživajo pšenične moke. Seveda jih je mogoče pripraviti tudi na klasičen način.

Lchf jetrni cmoki – pripomočki:

  • tehtnica
  • električni sekljalnik
  • žlica

Lchf jetrni cmoki – sestavine:

Za 16 jetrnih cmokov

  • 200 g piščančjih jetrc
  • 30 g drobno sesekljane čebule
  • 1 strok sesekljanega česna (lahko tudi mleti česen)
  • 25 g masla
  • 1 jajce
  • 1/4 žličke soli
  • ščep popra
  • 40 g no carb drobtin (drobtine brez ogljikovih hidratov in glutena)

Lchf jetrni cmoki – postopek:

Jetrca umijemo in obrežemo morebitnih neuporabnih delcev ter jih damo v električni sekljalnik in jih na hitro zmeljemo. Ker so jetra mehka, je postopek mletja zelo kratek, cca. 5 sekund in že je dovolj.

Nato dodamo jajce, maslo, drobno sesekljano čebulo in česen, sol in poper in vse sestavine s pomočjo sekljalnika spet kratko premešamo in združimo.

Na koncu dodamo še no carb drobtine, katere so narejene iz vlaknin in ne vsebujejo ogljikovih hidratov in glutena. Ponovno premešamo, da se sestavine povsem povežejo v enotno zmes. Zmes mora delovati kompaktno. Če se vam zdi premehka, ker ste mogoče imeli zelo veliko jajce, dodajte še kakšno žličko drobtin. Masa naj pol ure počiva v hladilniku in v tem času bo postala še bolj kompaktna.

Nasvet
Jetrne cmoke lahko na enak način pripravite tudi z ogljikovimi hidrati in glutenom. No carb drobtine zamenjate s klasičnimi drobtinami. Količino odmerite po občutku, tako da se bo masa lepo sprijela.

S pomočjo žlice zajemamo maso in jo nato med dlanmi oblikujemo v cmoke. Cmok na tehta 20 g. Z maso je zelo lepo rokovati in se ne prijema rok.

Lchf jetrne cmoke uporabimo kot jušni vložek. V našem primeru smo jih uporabili v piščančji juhi z mesom, v kateri smo jih na lahnem ognju kuhali cca. 8 do 10 minut. Seveda jih je moč uporabiti tudi v goveji juhi, zelenjavni juhi …

Na eno porcijo priporočam 3 do 4 cmoke. Če jih naredimo več, jih lahko zamrznemo in jih uporabimo kadarkoli kasneje. Pred uporabo jih vzamemo 15 minut prej iz zmrzovalnika.

Dober tek!

Priporočam še ogled receptov:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor