Cvetačni pire
Cvetača je rastlina, ki me vedno znova preseneča. Je zelo priljubljena in z veseljem se lotim vseh receptov z njeno vsebino. Cvetačni pire je jed, za vse tiste, ki imate radi pire, uživate hrano brez glutena, ali pa imate preprosto radi cvetačo, tako kot jaz.
Recept je nadvse preprost, cvetačni pire pa veliko bolj okusen, kot krompirjev pire, katerega smo sicer vajeni.
Cvetačni pire – pripomočki:
- posodo za kuhanje cvetače
- cedilo
- skledo za mešanje sestavin
- 1 veliko jušno žlico
- tlačilka za pire
- električni mešalnik
Cvetačni pire – sestavine:
Cvetačni pire – postopek:
Cvetačo ”nacvetkamo”. Očiščene cvetove cvetače skuhamo v slani vodi.
Ko je postopek kuhanja zaključen, jih dobro odcedimo (v kuhani cvetači ne sme biti odvečne vode).
Ko se odcedi, jo malo pregnetemo s tlačilko za pire in dodamo maslo. Nato pa mešamo z električnim mešalnikom pri najmanjši hitrosti.
Med mešanjem postopoma dodajamo po 1 žlico mleka in po potrebi posolimo.
Cvetačni pire je narejen. Lahko mu še dodamo naribani sir in malo peteršilja, ki bosta izboljšala tako okus, kot tudi videz obroka.
Kot priloga se zelo lepo poda tako k mesnim, kot tudi k morskim jedem.
Želim vam dober tek.