Lchf testenine cavatelli
Print Friendly, PDF & Email

Testenine so zagotovo ena najbolj priljubljenih jedi. Iz njih je mogoče pripraviti hitro in nasitno kosilo ali večerjo. Večinoma jih pripravljamo na slano, vendar iz njih je mogoče narediti tudi sladico. Najbolj enostavno je, če kupimo že narejene testenine, vendar prav posebno vrednost in okus imajo ročno izdelane testenine. Danes bomo naredili lchf testenine cavatelli, ki ne vsebujejo pšenične moke in zato so še posebej primerne za vse, ki se izogibajo pšenici. Testenine cavatelli imajo drobne zareze, v katere se ujame omaka in naredi jed še bolj okusno.

Lchf testenine cavatelli – pripomočki:

  • tehtnica
  • skleda
  • električni mešalec
  • pvc vrečka
  • nož
  • lesena priprava za izdelavo testenin cavatelli

Lchf testenine cavatelli – sestavine:

Za 2 do 3 osebe oz. za cca. 200 g testenin

  • 95 g razmaščene mandljeve moke
  • 25 g kokosove moke (fino mlete)
  • 2 žlički trpotca
  • ščep soli
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 1 jajce
  • 4 žlice vode

Lchf testenine cavatelli – postopek:

V skledi najprej združimo vse suhe sestavine: mandljevo moko, kokosovo moko, sol in trpotec. Z žlico premešamo, da se sestavine enakomerno premešajo.

Nato dodamo kis in spet premešamo. Sedaj dodamo še jajce in vodo ter z miskerjem premešamo. Naredilo se bo grudičasto testo.

Grudice testa z rokami združimo v kepo. To bomo naredili z lahkoto, kajti s testom se izredno lepo rokuje. Testo mora biti suho, kompaktno, trdo, vendar še vedno voljno.

Sedaj testo ročno temeljito gnetemo. To bomo najlažje storili tako, da damo testo v pvc vrečko in gnetemo. S tem se bomo izognili, da bi se nam testo lepilo na prste. Testo pustimo v pvc vreči počivati vsaj pol ure.

Nato oblikujemo tako imenovane cavatelli testenine. Za to bomo potrebovali leseni pripomoček za oblikovanje testenin. Testo razdelimo na štiri kose in kos svaljkamo v svaljek. Z nožem narežemo manjše kose in kos po kos testa potegnemo po zarezah na lesenem pripomočku in nato ga s pomočjo prstov ločimo od deščice. Testo bo dobilo obliko odprte školjke z zarezami. Pri izdelavi si pomagamo tako, da testo ves čas zraven mokamo, tako se testenine ne bodo prijemale rok in lesenega pripomočka.

 

Testenine skuhamo v osoljeni vreli vodi, rahlo vrenje 10 minut. Če testenine ne bomo uporabili takoj, jih lahko zamrznemo. Ko jih bomo želeli uporabiti, jih 15 minut prej vzamemo iz zmrzovalnika in nato jih skuhamo v osoljenem kropu cca. 12 minut rahlega vrenja.

 

Kuhane testenine cavatelli odcedimo. Pripravimo jih lahko na različne načine: s pesto omako, z bologonese omako, z zelenjavo, z morskimi sadeži, s smetano … Pri nas smo jih pripravili z bolognese omako.

Uživajte v čudovitih lchf testeninah cavatelli brez slabe vesti, kajti vsebujejo zelo malo ogljikovih hidratov. Njihova oblika in zareze bodo poskrbele še za dodaten gurmanski užitek, kajti v njih se ujame slastna omaka in tako vsak grižljaj posebej zagotovi jedi intenziven okus.

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor