Krompir z jesensko zelenjavo v pečici
Preprosto je pripraviti krompir z jesensko zelenjavo v pečici, jed polnega, kremastega okusa pa govori vse jezike sveta. Kot prilogo jo lahko postrežete k mesu ali samo skledi solate vsakič bo pobožala vaše brbončice.
Krompir z jesensko zelenjavo v pečici – pripomočki:
- skleda za mešanje
- nož
- deska
- pekač
- posoda za mešanje preliva
- pripomoček za mešanje
Krompir z jesensko zelenjavo v pečici – sestavine:
- 300 g krompirja
- 1 paprika kurtovska kapija
- 200 g hokaido buče (očiščena vaga)
- 1 do 2 čebuli (po lastnem okusu)
- vejica svežega origana (v zimskem obdobju čajna žlička posušenih domačih zelišč in nekaj posušenih stebel zelišč)
- sol po okusu
Krompir z jesensko zelenjavo v pečici – sestavine za preliv:
- 2 zrna česna
- čajna žlička posušenih rožmarinovih iglic
- 2 dl sladke smetane
Količina sestavin je primerna za dve osebi. Čas priprave 10 do 15 minut, čas peke v ogreti ventilacijski pečici 45 do 50 minut na 170 °C.
Krompir z jesensko zelenjavo v pečici – postopek priprave:
Očistite in na poljubne kose narežite krompir, papriko, čebulo in bučo. Posolite ter dobro premešajte.
Na dno pekača položite vejice origana in preko nasipajte narezano, začinjeno in premešano zelenjavo. Če boste uporabili suho mešanico zelišč jih umešajte kar med zelenjavo.
Medtem ko se zelenjava peče pripravite preliv in solato, ki jo boste ponudili k jedi. V lonček ali vrček nalijte 2 dl sladke smetane ter v njo dodajte strta zrna česna in zdrobljene suhe iglice rožmarina. Dobro premešajte. Po 40 minutah peke iz pečice vzemite pekač in preko zelenjave prelijte preliv. Postavite nazaj v pečico in še nekaj minut zapecite. Če niste sigurni z vilicami prebodite krompir, da preverite ali je dovolj pečen.
Prilogo ponudite toplo k mesnim jedem ali kar z skledo zelene solate. Če vam bo kaj priloge ostalo je pozneje nikar ne pogrevajte saj je krompir ob ponovnem segrevanju slabše prebavljiv. Priloga je odlična tudi hladna.
Lahko pripravite tudi: