Losos v pečici s smetanovim krompirčkom
Print Friendly, PDF & Email

Saj vem, običajno je tako ko povabite goste? Tekate naokrog, da bo vse videti perfektno in bodo gosti dobro postreženi. Ko odhajajo ugotovite, da se sploh niste družili ampak samo stregli. Losos v pečici s smetanovim krompirčkom bo očaral goste z vonjem in okusom, vi pa se boste posvetili druženju. To je jed, ki je za vas gotova, ko pridejo gosti. Obožujem druženja in takšne jedi! Poskusite …

losos-v-pecici-s-smetanovim-krompirjem-12

Losos v pečici s smetanovim krompirčkom – pripomočki:

 • nož
 • lupilec krompirja
 • deska
 • velik pekač
 • pol litrski vrč ali kozarec
 • žlička

Losos v pečici s smetanovim krompirčkom – sestavine:

 • 1 kg losos (celi file)
 • 0,80 kg očiščenega krompirja (po osebi 2 krompirja, dva za dodatek)
 • 0,5 l sladke smetane za kuhanje
 • rožmarin
 • lovorov list
 • sol
 • poper
 • 3 zrna strtega česna

Losos v pečici s smetanovim krompirčkom – postopek priprave

V ribarnici kupite celi file lososa – 1 kg zadostuje za 4 osebe. Operite ga in očistite luske. Nekoliko odcedite ter na notranjo stran dodajte suha ali sveža stebla rožmarina, lovorove liste in popoprajte.

losos-v-pecici-s-smetanovim-krompirjem-1

losos-v-pecici-s-smetanovim-krompirjem-2

File z zelišči zvijte, položite v stekleno posodo in za nekaj ur v hladilnik. Po koži pokapljajte z nekaj kapljicami oljčnega olja.

losos-v-pecici-s-smetanovim-krompirjem-3

losos-v-pecici-s-smetanovim-krompirjem-4

Očistite enako velike krompirje in jih narežite nekaj milimetrov debelo.

losos-v-pecici-s-smetanovim-krompirjem-5

losos-v-pecici-s-smetanovim-krompirjem-6

Velik pekač nekoliko pokapljajte s sezamovim oljem ter na sredino položite file lososa s kožo navzdol. Okrog položite narezane krompirje. Dodajte začimbe, popoprajte in posolite.

losos-v-pecici-s-smetanovim-krompirjem-7

losos-v-pecici-s-smetanovim-krompirjem-8

Postavite v ogreto pečico in pecite 30 do 40 minut na 170° C. Strite česen in ga umešajte v sladko smetano.

losos-v-pecici-s-smetanovim-krompirjem-11

Sladko smetano polijte preko krompirja in še za 20 do 30 minut postavite v pečico, pecite na programu grill. Jed je pečena, ko z lahkoto z vilico prebodete krompir.

losos-v-pecici-s-smetanovim-krompirjem-9

losos-v-pecici-s-smetanovim-krompirjem-10

Losos razrežite na porcijske kose in servirajte s smetanovim krompirčkom. Za lepši izgled dodajte še kakšno kapljico oljčnega olja ter ponudite z izbrano zeleno solato in kozarcem belega vina.

losos-v-pecici-s-smetanovim-krompirjem-14

Pameten nasvet
Losos je mastna riba in zato odlična za pripravo v pečici saj se ne izsuši tako kot mnoge manj mastne ali bele ribe! Ko ga kupujete ne sme imeti nobenega vonja, losos z vonjem ni več dober! Lahko kupite tudi manjše porcijske kose in jih v pekač položite izmenično s krompirjem.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Losos je zelo mastna riba z visoko vsebnostjo omega-3 maščob in vitamina D. Omega-3 maščobe preprečujejo vnetja, ki so danes v telesu glavni krivec za številne bolezni. Vsebuje pa tudi kar nekaj mineralov kot so kalcij, fosfor, magnezij, kalij, cink, natrij, baker, mangan in selen. Losos ne vsebuje ogljikovih hidratov zato energijsko vrednost lososa sestavljajo le maščobe in beljakovine. Obrok smo popestrili še s krompirjem, ki je ogljiko hidratno živilo z zelo malo vlakninami. Zato za uravnoteženje dodajte solato, ki vsebuje več vlaknin (regrad, radič, rukola). Tako sestavljen obrok sicer nima visokega glikemičnega indeksa a vseeno ne pretiravajte saj je kalorično zelo bogat!
Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.3]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor