Kokošja jetrca z zeleno papriko in jajčevcem
Kokošja jetrca z zeleno papriko in jajčevcem so jeseni, ko nas narava bogato obdari s svojimi sadovi in se zaradi obilice zelenjave včasih zalotimo, da se v kuhinji kar ponavljamo z istimi recepti, odlična popestritev. Tudi sama imam včasih ta občutek in takrat, se vklopi moj kreativni duh, ki mi kar hitro prišepne kako in kaj. In tako je bilo tudi s tem receptom. Moj kuharski eksperiment je izpadel tako dobro, da ga moram deliti z vami. Čar dobre kuhinje je kombinacija sestavin in smelosti. In takrat, takrat nastane tista odličnost, tista za prste obliznit … Seveda, takšno jed lahko pripravite ne glede na letni čas, saj so sestavine na voljo v vsaki bolje založeni trgovini skozi vse leto. Sama sem jo zaradi okusnosti pripravila že nekajkrat in tudi, ko sem uporabila kupljeno zelenjavo, je bila ta, hitro pripravljena jed, več kot odlična! Poskusite in se prepričajte sami!
Kokošja jetrca z zeleno papriko in jajčevcem – pripomočki:
- deska
- nož za rezanje
- vok posoda
- pripomoček za mešanje
Kokošja jetrca z zeleno papriko in jajčevcem – sestavine:
- 1 zelena paprika
- pol srednje velikega jajčevca
- 100 do 150 g kokošjih jetrc
- 2 zrna česna
- šopek svežega peteršilja
- 1 vejica svežega timijana
- sol po okusu
- 0,5 dl vode za prilivanje (po potrebi lahko nekoliko več)
- 2 do 3 jušne žlice oljčnega olja
Količina sestavin je primerna za eno osebo. Čas priprave 20 minut. Ko ni na voljo svežih začimb lahko dodate tudi mešanico domačih sušenih začimb.
Kokošja jetrca z zeleno papriko in jajčevcem – postopek priprave:
Očistite in na manjše kocke narežite zeleno papriko in jajčevec. V vok posodo nalijte malo vode ter dodajte na kocke narezano papriko, jajčevec, na večje koščke narezana kokošja jetrca in vejico timijana. Na tihem ognju pokrito dušite toliko časa, da se sestavine zmehčajo in termično obdelajo. Sedaj po okusu popoprajte in posolite.
Premešajte ter po potrebi še dolijte malo vode. Vodo delno pokuhajte ter dodajte 2 do 3 jušne žlice oljčnega olja ter 2 sesekljana zrna česna in sesekljan šopek peteršilja.
Premešajte in po potrebi še dosolite.
K jedi lahko ponudite kuhan krompir v kosih, krompir z jesensko zelenjavo v pečici, pečen krompirček s svinjsko mastjo in začimbami ali kar rezino kruha in svežo solato.