Kokošja jetrca z zeleno papriko in jajčevcem
Print Friendly, PDF & Email

Kokošja jetrca z zeleno papriko in jajčevcem so jeseni, ko nas narava bogato obdari s svojimi sadovi in se zaradi obilice zelenjave včasih zalotimo, da se v kuhinji kar ponavljamo z istimi recepti, odlična popestritev. Tudi sama imam včasih ta občutek in takrat, se vklopi moj kreativni duh, ki mi kar hitro prišepne kako in kaj.  In tako je bilo tudi s tem receptom. Moj kuharski eksperiment je izpadel tako dobro, da ga moram deliti z vami. Čar dobre kuhinje je kombinacija sestavin in smelosti.  In takrat, takrat nastane tista odličnost, tista za prste obliznit … Seveda, takšno jed lahko pripravite ne glede na letni čas, saj so sestavine na voljo v vsaki bolje založeni trgovini skozi vse leto. Sama sem jo zaradi okusnosti pripravila že nekajkrat in tudi, ko sem uporabila kupljeno zelenjavo, je bila ta, hitro pripravljena jed, več kot odlična! Poskusite in se prepričajte sami!

Kokošja jetrca z zeleno papriko in jajčevcem – pripomočki:

 • deska
 • nož za rezanje
 • vok posoda
 • pripomoček za mešanje

Kokošja jetrca z zeleno papriko in jajčevcem – sestavine:

 • 1 zelena paprika
 • pol srednje velikega jajčevca
 • 100 do 150 g kokošjih jetrc
 • 2 zrna česna
 • šopek svežega peteršilja
 • 1 vejica svežega timijana
 • sol po okusu
 • 0,5 dl vode za prilivanje (po potrebi lahko nekoliko več)
 • 2 do 3 jušne žlice oljčnega olja

Količina sestavin je primerna za eno osebo. Čas priprave 20 minut. Ko ni na voljo svežih začimb lahko dodate tudi mešanico domačih sušenih začimb.

Kokošja jetrca z zeleno papriko in jajčevcem – postopek priprave:

Očistite in na manjše kocke narežite zeleno papriko in jajčevec. V vok posodo nalijte malo vode ter dodajte na kocke narezano papriko, jajčevec, na večje koščke narezana kokošja jetrca in vejico timijana. Na tihem ognju pokrito dušite toliko časa, da se sestavine zmehčajo in termično obdelajo. Sedaj po okusu popoprajte in posolite.

Premešajte ter po potrebi še dolijte malo vode. Vodo delno pokuhajte ter dodajte 2 do 3 jušne žlice oljčnega olja ter 2 sesekljana zrna česna in sesekljan šopek peteršilja.

Premešajte in po potrebi še dosolite.

K jedi lahko ponudite kuhan krompir v kosih, krompir z jesensko zelenjavo v pečici, pečen krompirček s svinjsko mastjo in začimbami ali kar rezino kruha in svežo solato.

O sestavinah in prehranski vrednosti
Jed je sestavljena iz vseh makro hranil. Jetra so beljakovinsko živilo, ki vsebuje kar nekaj za človeka izredno pomembnih mineralov (največ vsebuje železa, nato še fosfor, kalij, natrij, cink, magnezij, baker in jod, v manjši meri tudi mangan, molibden, fluor, krom, selen, kobalt in nikelj). Zaradi nižje temperature priprave so v zadovoljivi meri ohranjeni tudi vitamini (jetra vsebujejo v maščobah topne vitamine A, E, D in K ter B1, B2, B6, B9 in B12). Beljakovine v jetrih, kot tudi v ostali drobovini vsebujejo dobro in dostopno amino kislinsko sestavo (predvsem AK histidin, ki je za človeka pomemben kot katalizator, ki nadzoruje vezavo železa v hemoglobinu – jetra so zato odlično živilo za slabokrvne). Beljakovine pripravljene na nižji temperaturi so termično dovolj obdelane a zaradi nižje temperature priprave bolje prebavljive (tako so amino kisline za naše telo dostopnejše). Beljakovinska in kuhana hrana vsebujeta po Bovisovi lestvici malo žive energije, po presnovi imata na telo kisli učinek. Z dodatkom začimb ob koncu priprave in solato pa ta rezultat lahko zadovoljivo izravnate. Sestavine so izbrane tako, da upoštevajo načelo srednjega glikemičnega indeksa. Jed je z dodatkom sveže solate primerna za diabetike in ohranjanje zdrave telesne teže. Ker jetra vsebujejo vitamin D lahko telo kalcij, ki se nahaja predvsem v zeleni zelenjavi in je za naše kosti še kako pomemben z lahkoto uporabi tam, kjer ga potrebuje – v kosteh in za ohranjanje le teh.
Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor