Grahov narastek s klobaso
Print Friendly, PDF & Email

Grahov narastek s klobaso si pripravimo kot slasten obrok, ki vsebuje vse sestavine, ki jih potrebuje naše telo, da ohranjamo moč in energijo, ki jo potrebujemo za aktivno preživljanje dneva v službi ali doma.

Grah spada v skupino stročnic, ki vsebujejo malo maščob, je slasten vir vitaminov, mineralov in vsebujejo različne beljakovine in vlaknine. Stročnice so tudi najbolj zdrav in najcenejši vir beljakovin, ki jih naše telo potrebuje. Jajca vsebujejo železo, cink in fosfor, minerale, ki so vitalnega pomena, saj cink poskrbi za boljši imunski sistem, fosfor pa za zdrave kosti in zobe, poskrbijo pa tudi za zdravo rast las in njihov sijaj.

Pripomočki za pripravo grahovega narastka s klobaso:

  • skleda
  • krožnik
  • tehtnica
  • pekač velikost 27 x 22 cm
  • salamoreznica
  • silikonski čopič
  • skodelica
  • nož
  • vilice
  • žlica
  • žlička
  • pečica

Sestavine za pripravo grahovega narastka s klobaso

Za dve osebi:

  • 500 g zamrznjenega graha sorte angleški ljubimec, ali svežega
  • 1/2 kranjske klobase
  • 2 jajci
  • 1 žlica masla
  • 1 žlička na drobno narezanega česna
  • 3 žlice kisle smetane
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • rezine rdeče paprike za dekoracijo (po želji)

Postopek za pripravo grahovega narastka s klobaso

Pripravimo si vse sestavine, ki jih bomo potrebovali. Klobaso na salamoreznici narežemo na tanke rezine, lahko si pomagamo tudi z ostrim nožem. Zamrznjeni grah, ko se odtaja, narežemo na dolžino 2 – 3 centimetre. Če uporabimo svež grah ga blanširamo po navodilu za shranjevanje: angleški ljubimec za ozimnico.

Grah in na drobno narezano klobaso stresemo v večjo posodo in ju dobro premešamo, pekač premažemo z raztopljenim maslom in vanj čim bolj enakomerno naložimo mešanico graha in klobase.

V skodelico ubijemo jajci in dodamo kislo smetano, vse skupaj z vilicami dobro premešamo.

Mešanico jajc in kisle smetane prelijemo čez naložen grah in klobaso in damo peči v ventilatorsko pečico, ki jo predhodno segrejemo na 180°C. Vse skupaj pečemo približno 30 minut, nato ugasnemo ventilator v pečici in nadaljujemo s pečenjem še 10 minut, da se grahov narastek lepo zapeče. Pred serviranjem na krožnik počakamo, da se narastek delno ohladi, saj ga bomo tako veliko lažje razrezali in prestavili na krožnik.

Že ime graha nam pove da bomo zaužili nekaj sladkega in slastnega. Lučka Glaser

Zraven priporočam:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor