Dušena vratovina s papriko v omaki
Print Friendly, PDF & Email

Odlična dušena vratovina s papriko v omaki je okusno kosilo za vsako priložnost. Meso vratovine je mehko in sočno ter hitro pripravljeno. K jedi pa lahko postrežemo res velik nabor prilog – za vsak okus. Tako lahko pripravimo večino krompirjevih prilog, testenine, riž; Kot tudi kruhove cmoke ali kakšno malo drugačno prilogo, kot je kvinoja, bulgur ali popečena polenta.

Dušena vratovina s papriko v omaki

Pripomočki za dušeno vratovino s papriko v omaki:

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za dušeno vratovino s papriko v omaki:

Za 2 osebi

  • 4 zrezke vratovine
  • 1 večja čebula (120 g)
  • 2 papriki
  • 1 korenček
  • 2 stroka česna
  • 100 ml belega vina
  • 200 ml pelatov ali paradižnikove mezge
  • 2 lovorjeva lista
  • 1 žlička mlete rdeče paprike v prahu
  • timijan
  • sol
  • poper
  • 2 žlici olja
  • voda ali jušna osnova za zalivanje (približno 200 ml)

Postopek za dušeno vratovino s papriko v omaki:

Za dušeno vratovino s papriko v omaki zrezke vratovine najprej operemo in osušimo. Iz obeh strani jih solimo in popramo ter na olju in višji temperaturi na hitro popečemo iz obeh strani.

Dušena vratovina s papriko v omaki

Zrezke shranimo na toplem krožniku ali zavite v alu folijo. Na maščobi, kjer smo popekli zrezke, pa sedaj popražimo na drobno nasekljano čebulo s česnom in korenčkom. Korenček lahko na drobno narežemo ali naribamo na ribežen. Čisto na koncu dodamo na trakove narezano papriko.

Dušena vratovina s papriko v omaki

Dušena vratovina s papriko v omaki

To popraženo zelenjavo sedaj zalijemo z belim vinom ter med mešanjem počakamo, da alkohol izhlapi. Sedaj lahko dodamo pelate ali paradižnikovo mezgo, lovorjev list, timijan, mleto papriko ter zalijemo še z malo jušne osnove ali vode, kateri smo dodali žličko domače začimbne mešanice.

Dušena vratovina s papriko v omaki

Pustimo, da omaka zavre in nato vanjo v vrnemo popečeno vratovino. Posodo pokrijemo s pokrovko in pustimo, da se dušena vratovina v zelenjavni omaki kuha približno 30 minut. Vnes samo enkrat obrnemo zrezke vratovine in premešamo omako.

Dušena vratovina s papriko v omaki

Dušena vratovina s papriko v omaki je tako pripravljena za serviranje. Odlične priloge so vse krompirjeve jedi, kruhovi cmoki, testenine, pečena polenta, bela polenta, itd. Prav tako pa paše tudi kos dobrega kruha.

Dušena vratovina s papriko v omaki

Dober tek 🙂

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor