Dušena vratovina s papriko v omaki
Odlična dušena vratovina s papriko v omaki je okusno kosilo za vsako priložnost. Meso vratovine je mehko in sočno ter hitro pripravljeno. K jedi pa lahko postrežemo res velik nabor prilog – za vsak okus. Tako lahko pripravimo večino krompirjevih prilog, testenine, riž; Kot tudi kruhove cmoke ali kakšno malo drugačno prilogo, kot je kvinoja, bulgur ali popečena polenta.
Pripomočki za dušeno vratovino s papriko v omaki:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za dušeno vratovino s papriko v omaki:
Za 2 osebi
- 4 zrezke vratovine
- 1 večja čebula (120 g)
- 2 papriki
- 1 korenček
- 2 stroka česna
- 100 ml belega vina
- 200 ml pelatov ali paradižnikove mezge
- 2 lovorjeva lista
- 1 žlička mlete rdeče paprike v prahu
- timijan
- sol
- poper
- 2 žlici olja
- voda ali jušna osnova za zalivanje (približno 200 ml)
Postopek za dušeno vratovino s papriko v omaki:
Za dušeno vratovino s papriko v omaki zrezke vratovine najprej operemo in osušimo. Iz obeh strani jih solimo in popramo ter na olju in višji temperaturi na hitro popečemo iz obeh strani.
Zrezke shranimo na toplem krožniku ali zavite v alu folijo. Na maščobi, kjer smo popekli zrezke, pa sedaj popražimo na drobno nasekljano čebulo s česnom in korenčkom. Korenček lahko na drobno narežemo ali naribamo na ribežen. Čisto na koncu dodamo na trakove narezano papriko.
To popraženo zelenjavo sedaj zalijemo z belim vinom ter med mešanjem počakamo, da alkohol izhlapi. Sedaj lahko dodamo pelate ali paradižnikovo mezgo, lovorjev list, timijan, mleto papriko ter zalijemo še z malo jušne osnove ali vode, kateri smo dodali žličko domače začimbne mešanice.
Pustimo, da omaka zavre in nato vanjo v vrnemo popečeno vratovino. Posodo pokrijemo s pokrovko in pustimo, da se dušena vratovina v zelenjavni omaki kuha približno 30 minut. Vnes samo enkrat obrnemo zrezke vratovine in premešamo omako.
Dušena vratovina s papriko v omaki je tako pripravljena za serviranje. Odlične priloge so vse krompirjeve jedi, kruhovi cmoki, testenine, pečena polenta, bela polenta, itd. Prav tako pa paše tudi kos dobrega kruha.
Dober tek 🙂