Bela polenta s parmezanom
Pri nas je najbolj poznana rumena polenta, bela polenta pa se od nje loči samo po tem, da ne vsebuje karotenoidov.
Sočna bela polenta s parmezanom je povsem enostavna po pripravi, jed pa odlična kot priloga k mnogim glavnim jedem. Bela polenta ima namreč manj izrazit okus in se dopolnjuje k res široki paleti glavnih jedi.
Pripomočki za belo polento s parmezanom:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za belo polento:
Za 2 osebi:
- 180 g belega koruznega zdroba ali instant belega koruznega zdroba
- 50 g ribanega parmezana
- 40 g masla (ali zeliščnega masla)
- sol
- 1 žlica olivnega olja
- 3 kratnik vode od količine koruznega zdroba
Postopek za belo polento:
Pri pripravi bele polente je pomembno ali imamo klasičen koruzni zdrob, ali smo kupili v trgovini instant bel koruzni zdob, ki je že toplotno obdelan. Razlika je namreč v dolžini kuhanja, zato bomo spodaj navedli čas kuhanja za obe varianti.
Jaz sem tokrat vzela instant bel koruzni zdrob. Kadar nisem v stiski s časom, raje uporabim klasičen zdrob, saj ta ohrani malenkost več svojega okusa.
V slano, vrelo vodo najprej dodamo žlico olja, premešamo in nato med stalnim mešanjem počasi dodajamo zdrob.
Ko smo dodali vso količino zdroba znižamo temperaturo kuhalne plošče in instant polento kuhamo 2 do 3 minute med stalnim mešanjem. Klasičen koruzni zdrob pa kuhamo približno 20 minut in vmes večkrat pomešamo.
Ko je polenta kuhana primešamo maslo ali po želji zeliščno maslo ter riban parmezan. Jaz sem tokrat dodala polovico zeliščnega in polovico klasičnega masla.
Vse skupaj dobro premešamo ter belo polento s parmezanom postrežemo takoj vročo, kot prilogo mnogim mesnim in ribjim jedem, ali zelenjavi, saj ima zelo blag okus. Prav tako pa se lahko polenta postreže tudi hladna še vsaj naslednja dva dni. Lahko jo kasneje tudi narežemo na palčke in jo popečemo.
Dober tek 🙂