Školjke srčanke in lepotke nepozabnega okusa
Print Friendly, PDF & Email

Če ste raziskovalci okusov in neumorni iskalci nečesa novega potem verjamem, da vam bo priprava lepotk in srčank izziv posebne vrste. Ko ste na svoji barki, daleč od problemov, z veliko časa in predvsem močno željo po jesti za obliznit prste. Za vse tiste, ki uživate v nabiralništvu in pripravi prav posebnih jedi.

Školjke srčanke in lepotke
parmezan dodajte, če res ne gre brez njega

Če jih boste nabirali sami naj povem, da jih je potrebno nekaj ur čistiti v morski vodi, da izvržejo pesek. To naredimo tako, da jih stresemo v vedro morske vode, ki jo vsako uro zamenjamo. Če vode ne zamenjamo dovolj pogosto školjke ostanejo brez kisika in hranil. Školjke, ki se začno odpirati zavrzite, ker so odmrle in so tako “hitro pokvarljiva roba”.

Školjke srčanke in lepotke
Srčanke in lepotke (porcelanke) so školjke, ki jih najdemo na peščenem dnu, zato jih moramo pred pripravo pustiti, da izvržejo pesek.

Školjke srčanke in lepotke – pripomočki:

 • vedro morske vode ali lonec
 • nož
 • deska za rezanje
 • posoda za kuhanje školjk
 • kozarec

Školjke srčanke in lepotke – sestavine:

 • za dve osebi 15 do 20 školjk
 • dve srednji šalotki
 • voda
 • srednje velika mlada bučka
 • domač sveže luščen grah ali 200 g konzerva graha
 • dva trikotnika topljenega sira
 • sveža otoška zelišča (lahko tudi posušena mešanica provansalskih zelišč)
 • sveže mleta morska sol in poper po okusu
 • nekaj žlic oljčnega olja
 • strta zrna svežega česna (po okusu)

Školjke srčanke in lepotke – postopek:

Školjke brez dodane vode damo v večjo pokrito posodo in jo postavimo na slab ogenj. Vode ne dodajamo, ker jo bodo školjke spustile med kuhanjem. Kuhane in za čiščenje pripravljene so takrat, ko se vse odprejo. Pustimo jih le, da se nekoliko ohladijo.

Školjke srčanke in lepotke
Vodo, ki so jo spustile školjke prihranimo za kuhanje omake in testenin.

Ker je čiščenje in priprava školjk zamudno in nečisto delo, je takšna jed idealna za uživanje ob morju v izbrani družbi prijateljev ali družine. In seveda ob dobri kapljici. Pod senčnikom si pripravimo desko in manjši nož s katerim bomo meso ločili od  školjk. Vsaki sproti očistimo drobovino in jih z večjim nožem narežemo kar se da na drobno.

Školjke srčanke in lepotke
Meso se rado loči od školjke.
Školjke srčanke in lepotke
Drobovino samo iztisnemo iz mesa in meso operemo. Najbolje kar v morski vodi (če je seveda dovolj čista).

V posodo z malo vode dodamo sesekljano šalotko in jo nekoliko pokuhamo. Dodamo drobno sesekljano meso školjk in začimbe. Ne solimo, saj bomo omako med kuhanjem dolivali z vodo, ki so jo spustile školjke med kuhanjem. Srčanke in lepotke imajo odlično vendar zelo trdo meso zato se ne trudite preveč, da jih boste skuhali do mehkega. Raje se potrudimo, da bodo res drobno sesekljane.

Školjke srčanke in lepotke
Vodo, ki so jo spustile školjke med kuhanjem prihranimo za dolivanje med kuhanjem omake.

V večji lonec medtem nalijemo vodo za kuhanje testenin. Ko voda zavre vanjo stresemo testenine in dolijemo nekaj vode, ki so jo spustile školjke med kuhanjem. Če se nam zdi, da je voda premalo slana še dosolimo. V omako stresemo na kocke sesekljane bučke in jih kuhamo “al dente”. Na koncu dodamo grah iz konzerve, strt česen in oljčno olje. Po okusu še dodamo kakšno začimbo. Omaka naj bo bolj tekoča saj bodo vodo še popile testenine. Ko so testenine kuhane jih precedimo, prelijemo z omako in dodamo trikotnik topljenega sira. Mešamo tako dolgo, da se sir povsem raztopi.

Pameten

Pri nakupu školjk bodite skrajno previdni. Ne kupujte školjk, ki so že nekoliko odprte. Parmezan dodajte res samo takrat, ko ne gre brez saj lahko pokvarite okus. Za boljši izgled po že servirani jedi lahko posipate sveže mlet poper, začimbe ali nekaj kapljic oljčnega olja.

O sestavinah in prehranski vrednosti
Lepotke (porcelanke) najdemo v čisti vodi na peščenem dnu zato vsebujejo zelo malo kontaminentov (beri težke kovine in ostali strupi). Jed ima nižji glikemični indeks saj vsebuje vsa makrohranila in je primerna za diabetike. Bele testenine lahko v tem primeru tudi zamenjamo z polnozrnatimi. Za dodaten vnos vlaknin lahko kot prilogo postrežemo še paradižnikovo ali zeljno solato. Pa seveda kozarec dobrega vina. Školjke srčanke in lepotke nepozabnega okusa so primerne tudi za tiste, ki imajo po praženi čebuli želodčne težave. V vašem želodcu ne bo kamen ampak prijeten lahkoten občutek sitosti. Jed namreč nismo pripravili praženo ampak kuhano, maščobo smo dodali šele na koncu, ko je bila jed že gotova. Gotovo, potrebno je samo še prijeti za vilico. Jas sem prijela krožnik kar v roke in se s kozarcem vina usedla med vrvi ter uživala v bogatem okusu in pogledu na morje …
Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4.5]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor