Prilepki ali latvice v okusni rižoti
Za vse, ki ste na morju radi aktivni in predvsem za tiste, ki imate radi posebne divje okuse. Okuse, ki jih ni mogoče kupiti, lahko si jih pričarate le sami. Z malo truda seveda, ki bo bogato poplačan z nepozabnim kulinaričnim doživetjem.
Prilepki ali latvice v okusni rižoti – pripomočki:
- skleda ali vrečka za nabiranje
- oster potapljaški nož
- rokavice
- manjši kuhinjski nožek
- deska za rezanje
- kuhinjski nož
- lonec s pokrovko za kuhanje
- ročna pasirka za pire krompir
- strgalo za parmezan
Prilepki ali latvice v okusni rižoti – sestavine:
-
60 večjih prilepkov
- 3 dl riža za rižote
- manjša šalotka
- nekaj zrn česna
- rdeča in rumena paprika
- gomolj zelene
- peteršilj in luštrek
- sol, poper
- po želji trikotnik topljenega sira za bolj kremast okus
- oljčno olje
Prilepki ali latvice v okusni rižoti – postopek:
Po zajtrku se dobro zaščiteni (z majčko in pokrivalom na sebi) odpravite v plitko obalno vodo med skale. Brez ostrega potapljaškega noža in obveznih rokavic glavne tokratne sestavine za nepozabno divje kosilo ne boste nabrali.
Nabrane polžke do čiščenja hranite v hladni morski vodi. Najbolje, da jih očistite kar sproti.
Z majhnim nožkom zarežemo ob robu hišice.
Meso z drobovino izvlečemo iz hišice.
Drobovino očistimo in polže nekoliko pokuhamo v malo vode, da meso zakrkne. Kot vsi morski plodovi tudi polži spustijo vodo med kuhanjem.
Meso prilepkov je nekoliko trše a izredno okusno, zato ga nasekljajmo na manjše koščke.
Ko ste očistili vse potrebne sestavine lahko začnete s kuhanjem. Najbolje ob kozarčku belega vina, ki ste si ga ob do sedaj vloženem trudu zaslužili.
V srednje velik lonec z pokrovom dajte vodo ter drobno sesekljano šalotko, in paprike. Ko se sestavine zmehčajo jih nekoliko pretlačite z pasirko za pire krompir ter dodajte sesekljane polže.
Po potrebi dolivajte vodo in na zmernem ognju kuhajte pokrito, da se meso nekoliko zmehča. Dodajte nastrgan gomolj zelene ter začimbe in sol. Prilijte vodo in dodajte opran riž. Vse sestavine kuhajte tako dolgo, da je riž kuhan “al dente”. Na koncu dodajte strt česen, oljčno olje in trikotnik topljenega sira. Dobro premešajte in po potrebi prilijte še nekaj žlic vode. Pustite, da nekaj minut odleži. Servirajte s parmezanom in par kapljicami oljčnega olja. Po okusu lahko po vrhu začinite tudi z nekaj sveže mletega večbarvnega popra.
Britanski raziskovalci so odkrili, da so zobje prilepka najmočnejši naravni material, kar jih je doslej odkril človek.