Prilepki ali latvice v okusni rižoti
Print Friendly, PDF & Email

Za vse, ki ste na morju radi aktivni in predvsem za tiste, ki imate radi posebne divje okuse. Okuse, ki jih ni mogoče kupiti, lahko si jih pričarate le sami. Z malo truda seveda, ki bo bogato poplačan z nepozabnim kulinaričnim doživetjem.

prilepki ali latvice v okusni rižoti

Prilepki ali latvice v okusni rižoti – pripomočki:

 • skleda ali vrečka za nabiranje
 • oster potapljaški nož
 • rokavice
 • manjši kuhinjski nožek
 • deska za rezanje
 • kuhinjski nož
 • lonec s pokrovko za kuhanje
 • ročna pasirka za pire krompir
 • strgalo za parmezan

Prilepki ali latvice v okusni rižoti – sestavine:

 • prilepki ali latvice v okusni rižoti

  60 večjih prilepkov

 • 3 dl riža za rižote
 • manjša šalotka
 • nekaj zrn česna
 • rdeča in rumena paprika
 • gomolj zelene
 • peteršilj in luštrek
 • sol, poper
 • po želji trikotnik topljenega sira za bolj kremast okus
 • oljčno olje

Prilepki ali latvice v okusni rižoti – postopek:

Po zajtrku se dobro zaščiteni (z majčko in pokrivalom na sebi) odpravite v plitko obalno vodo med skale. Brez ostrega potapljaškega noža in obveznih rokavic glavne tokratne sestavine za nepozabno divje kosilo ne boste nabrali.

Opozorilo
Ne nabirajte polžev v umazani vodi ali tam, kjer je veliko kopalcev. Morje mora biti zares čisto (najbolje na manj obljudenih otokih). Školjke in polži so čistilci morja in v njih se nabira vse tisto kar je lahko nezdravega v vodi, ki jih obkroža (beri težke kovine).

Nabrane polžke do čiščenja hranite v hladni morski vodi. Najbolje, da jih očistite kar sproti.

prilepki ali latvice v okusni rižoti

Z majhnim nožkom zarežemo ob robu hišice.

prilepki ali latvice v okusni rižoti
Tudi pri čiščenju polžev priporočam rokavice (jaz jih nisem imela in moje roke so bile po končani akciji lepo porezane).

Meso z drobovino izvlečemo iz hišice.

prilepki ali latvice v okusni rižoti

 

prilepki ali latvice v rižoti 3

Drobovino očistimo in polže nekoliko pokuhamo v malo vode, da meso zakrkne. Kot vsi morski plodovi tudi polži spustijo vodo med kuhanjem.

prilepki ali latvice v rižoti 4

Meso prilepkov je nekoliko trše a izredno okusno, zato ga nasekljajmo na manjše koščke.

prilepki ali latvice v rižoti 6

Ko ste očistili vse potrebne sestavine lahko začnete s kuhanjem. Najbolje ob kozarčku belega vina, ki ste si ga ob do sedaj vloženem trudu zaslužili.

V srednje velik lonec z pokrovom dajte vodo ter drobno sesekljano šalotko, in paprike. Ko se sestavine zmehčajo jih nekoliko pretlačite z pasirko za pire krompir ter dodajte sesekljane polže.

prilepki ali latvice v rižoti 7
Sestavine za podlago kuhamo na vodi in pretlačimo.

Po potrebi dolivajte vodo in na zmernem ognju kuhajte pokrito, da se meso nekoliko zmehča. Dodajte nastrgan gomolj zelene ter začimbe in sol. Prilijte vodo in dodajte opran riž. Vse sestavine kuhajte tako dolgo, da je riž kuhan “al dente”. Na koncu dodajte strt česen, oljčno olje in trikotnik topljenega sira. Dobro premešajte in po potrebi prilijte še nekaj žlic vode. Pustite, da nekaj minut odleži. Servirajte s parmezanom in par kapljicami oljčnega olja. Po okusu lahko po vrhu začinite tudi z nekaj sveže mletega večbarvnega popra.

Pameten nasvet
Omako iz prilepkov lahko uporabite tudi za testenine ali ješprenj. Nabirajte res velike polže, saj se med kuhanjem precej skrčijo. Naj vas ne moti nekoliko različna oblika hišic ali barva (sivo rjavkasti ali oranžno sivi) nekaterih polžev, prav vsi so užitni.
Zanimivost
Prilepek ali latvica (Patella vulgata) je polž, ki ga pogosto zamenjamo za školjko. Njegova hišica spominja na kitajski klobuk, pod katerim je močna mesnata noga. Najdemo ga v priobalnem pasu in čeprav diha z škrgami lahko preživi plimovanje in obdobja brez vode. Prilepki se hranijo z algami, ki jih s svojimi močnimi zobmi strgajo s skal na katere so prilepljeni. Vsak prilepek ima svoj dom, ki se natančno ujema z obliko hišice. Čez dan polžek zapušča svoj dom da se hrani, premika se v krogu v smeri urinega kazalca.

Britanski raziskovalci so odkrili, da so zobje prilepka najmočnejši naravni material, kar jih je doslej odkril človek.

O sestavinah in prehranski vrednosti
Če recept pripravljate za diabetike ne dodajajte gomolne zelene, saj ima kuhana zelo visok glikemični indeks (ravno tako kot kuhana kolerabica in korenje). Namesto belega riža dodajte nebrušen riž, ki ima nižji glikemični indeks, hkrati pa vsebuje tudi več mineralov in balastnih snovi. Česen za boljši okus in ohranitev antiseptičnega delovanja dodajmo, ko je jed že gotova. Prav tako hladno stiskano oljčno olje, saj bomo na ta način ohranili njegovo bogato prehransko vrednost.

 

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor