Losos in tuna na hitro
Sveža tuna je odlična a hkrati zelo suha plava riba. Ko je pripravljena v kombinaciji s svežim mastnim lososom je to poroka nepozabnih okusov. Za razvajanje vseh čutov (vid, vonj, sluh in okus) in telesa (prehranska vrednost) sta ti ribi v kombinaciji z brokolijem in korenčkom tisto čemur kulinarični guruji rečejo hedonizem. Takšen obrok pripravite v dobre pol ure.
Losos in tuna na hitro – pripomočki:
- nož za čiščenje zelenjave
- deska
- glavni kuharski nož za sekljanje ribe in zelenjave
- 3 posode za sestavine
- vok ponev ali velika plitka ponev (s pokrovko)
- leseni lopatki za mešanje
- posoda za kuhanje riža
Losos in tuna na hitro – sestavine:
- 250 g sveže tune (file brez kosti in kože)
- 250 g svežega lososa (file brez kosti in kože)
- 1 srednje velika čebula
- 100 g očiščenega korenčka
- 400 g očiščenega brokolija
- 4 jušne žlice sezamovega olja
- sol po okusu
- poper po okusu
- čajna žlička mešanice domačih posušenih zelišč (timijan, origano, bazilika, rožmarin)
- 1 večje zrno česna
- nekaj kapljic oljčnega olja za popestritev okusa – po želji
Priloga:
- 2,5 dl bio dolgozrnatega riža (kuhinjska merica)
- sol po okusu
Količine so za 4 osebe, čas priprave dobre pol ure.
Losos in tuna na hitro – postopek priprave
Očistite in narežite zelenjavo. Pristavite posodo osoljene vode in v njej skuhajte 2, 5 dl dolgozrnatega riža po navodilih na embalaži. Na manjše kose narežite 250 g sveže tune in 250 g svežega lososa ter dodajte na rezine narezano eno srednje veliko čebulo in 4 jušne žlice sezamovega olja. Sestavine premešajte. Na velikem ognju zagrejte vok ali večjo ponev in vanjo stresite premešane sestavine. Nekajkrat premešajte z lesenimi lopaticami in dodajte na rezine narezana stebla brokolija. Ponovno rahlo premešajte. Čez nekaj minut dodajte še cvetove brokolija, premešajte in pokrijte saj se bodo cvetovi hitreje nekoliko zmehčali.
Po nekaj minutah ponev odkrijte, dodajte 100 g na trakce (jullien) narezanega korenčka in premešajte. Če želite zares lep izgled jedi in hrustljavo strukturo zelenjave bodite pozorni na čas priprave. Cvetovi brokolija in korenček morajo biti še nekoliko trdi (al dente).
Ugasnite ogenj, za boljšo aromo dodajte zrno strtega česna in oljčno olje po okusu. Je naj nekaj minut postoji. Na krožnike položite kuhan riž in preko potresite praženo ribo in zelenjavo. Po vrhu dodajte še malo sveže mletega popra in kakšno dodatno kapljico oljčnega olja.