Sašo Đukić – pikantna govedina z zelenimi beluši
Print Friendly, PDF & Email

Saša Đukića najverjetneje vsi najbolj poznate kot mamo Manko, lik, v katerega se Sašo več kot odlično preobrazi. Mama Manka je gospa v letih, rada poje in pleše, včasih pa tudi kaj speče.  Vedno, ampak res vedno pa ima na zalogi kakšno prigodo in seveda nasvet ali dva.
A Sašo ni le mojster preobrazbe in nastopanja, ampak je zelo aktiven tudi drugje, saj je režiral že več filmov, med drugim tudi film Na svoji Vesni. Režiral je več glasbenih videospotov, tv oddaje ter dokumentarnih filmov. Zaposlen je kot kreativni producent in skrbi za več radijskih postaj, med drugim Radio 1, Radio 2, radio Antena in druge radijske postaje. Veliko ljudi ne ve, da je končal študij slovenskega jezika in splošnega jezikoslovja.

Sašo se je, kot pravi gurman in ljubitelj kuhanja z veseljem odzval na naše povabilo, in nam zaupal njegov najljubši recept za jed, ki jo je poimenoval pikantna govedina z zelenimi beluši.

Zagotovo mi Sašo ne bo zameril, če napišem, v stilu mame Manke in vas vse povabim h kuhanju:”No, kaj še čakamo, začnimo kuhat, a ne? Sigurno bo nekaj dobrga ratal.”

Za pikantno govedino z zelenimi beluši po receptu Saša Đukića potrebujete:

Za 2 osebi:

  • 450 g govejega fileja – narežemo na trakce/majhne koščke
  • 450 g svežih zelenih belušev
  • 3 žlice arašidovega ali sezamovega olja
  • 100 g narezanega pora
  • pol sesekljanega česna (cca. 3-4 stroke)
  • 2 žlički sesekljanega ingverja
  • 50 ml jušne osnove
  • sol
  • poper

Za marinado:

  • 2 žlici svetle sojine omake
  • 2 žlici sezamovega ali arašidovega olja
  • sol
  • poper

Za dekoracijo:

  • rukola
  • češnjev paradižnik (lahko tudi navadni, če češnjevega nimate)
  • feta sir

Potrebovali pa boste še:

  • vok ali ponev
  • desko in nož za rezanje
  • kuhalnico
  • krožnik za mariniranje mesa
  • tehtnico
  • penovka, lahko tudi cedilo
  • skodelico za kuhanje juhe
  • lupilnik za zelenjavo
  • merilno žličko
  • žlico in žličko
  • posoda za blanširanje belušev
  • ena večja posoda za solato (za blanširanje)
  • ribežen

Sašo Đukić pikantno govedino z zelenimi beluši pripravi takole

Pikatna govedina z beluši je narejena zelo hitro, je pa res, da je dobro, da si prej vse pripravimo. Najprej narežemo goveje meso na trakce (ali koščke) in ga preložimo na krožnik ter čez njega polijemo marinado (polivko), za katero smo uporabili: sezamovo olje, sol, poper in sojino omako. Vse skupaj zmešamo z žlico ter pustimo 1 uro v hladilniku.

Medtem časom olupimo 4 stroke česna ter ga sesekljamo. Z lupilnikom olupim ingver in ga nariban v posodico ravno toliko, da pride za 2 žlički (lahko ga tudi nasekljate).

Pripravimo si še por, katerega umijemo in ga narežemo na koščke oz. na kolobarje. Jušno osnovo lahko kupimo ali pa jo naredimo tako, da zavremo 300 ml vode, kateri dodamo pol jušne kocke (še bolje domače jušne osnove)in pustimo par minut vreti (jušne osnove v receptu potrebujemo samo 50 ml, preostalo jušno osnovo lahko zamrznemo in shranimo za kasneje).

Šparglje pripravimo tik preden se lotimo peke mesa. Najprej jih umijemo, jim odrežem slabe konce, ter jih narežemo na kolobarčke. V posodo za kuhanje nalijemo vodo ter jo zavrem, nato noter položim za cca. 1 minuto šparglje in jih na hitro zblanširamo, da bodo ohranili svojo hrustljavost. Medtem pripravimo večjo posodo za solato, v katero nalijemo hladno vodo kateri dodamo še nekaj ledenih kock. Šparglje nato s penovko polagamo v ledeno vodo, katero kasneje odlijemo (ali pa jih odcedimo in takoj splahnemo s hladno vodo).

Vok postavimo na štedilnik in ga pustimo, da se močno segreje ter v njega vlijemo sezamovo olje. Ko se olje začne rahlo kaditi v vok stresem še meso in ga zelo na hitro popečem cca. 2 minuti ter ves čas mešamo. Meso moramo popeči na visoki temperaturi, da je čim hitreje pečeno, hkrati pa v njem ostane čim več soka. Popečeno meso poberemo iz voka in ga damo nazaj na krožnik.
V voku sedaj popečemo še sesekljan por in igver. Če je premalo olja, ga lahko se malo dolijemo. Po cca. 1 minuti praženja dodamo jušno osnovo, in sol. Dodamo blanširane špraglje, ki jih na hitro, za 1 minuto pečemo. Na koncu dodam še česen ter že popečeno meso. Vse skupaj še malo mešam, da se sokovi prepojijo.

Postrežemo takoj. Ob jedi lahko postežete vino, kot je merlot.

Če napišem po besedah mame Manke, potem bi zagotovo rekla takole:”To je ta najtabol’ša pikatna govedina z zelenimi beluši!”
No, pa dober tek vam želim, Špela.

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor