Gojmir Lešnjak (Gojc) – Zrezki iz pljučne pečenke
Print Friendly, PDF & Email

Le kdo ne pozna Gojmirja Lešnjaka – Gojca? Je odličen gledališki, televizijski in filmski igralec, ki nas vedno znova navdušuje s svojimi liki.  Svojo igralsko kariero je začel leta 1984 v filmu Ljubezen in od takrat dalje nizal vlogo za vlogo. Mnogi se ga najverjetneje spominjate tudi iz filma Babica gre na jug. Nikakor ne smemo pozabiti televizijske serije Teater paradižnik, v kateri nas je zabaval kot gasilec Hinko. In humoristične nanizanke Naša mala klinika v kateri nas je skupaj s preostalimi igralci nasmejal kot fizioterapevt Cveto.

Zadnja leta ga prek televizijskih zaslonov lahko spremljamo kot žiranta v oddaji Znan obraz ima svoj glasi in kot voditelja kuharske oddaje Čarokuhinja pri atu, kjer ne nastopa le v vlogi ata, ampak tudi kot branjevka s tržnice. O Gojcu bi lahko napisali še marsikaj, a posvetimo se kuhanju in Gojčevemu najljubšemu receptu.

Gojc se je prijazno odzval na naše povabilo in nam brez oklevanja povedal, da je svoj najljubši recept za zrezke iz pljučne pečenke povzel kar po svoji mami. Gojc svetuje (in jaz se povsem strinjam z njim), da meso kupite pri preverjenem mesarju.

Gojčev recept sem seveda preizkusila tudi sama, pri čemer sem uporabila krasen, lep kos domače pljučne pečenke, ki mi ga je prijazno odstopila tašča.
In veste kaj? Povsem jasno mi je, zakaj so zrezki iz pljučne pečenke Gojčeva najljubša jed. Priznam, tako okusnih zrezkov iz pljučne še nisem jedla. Cela družina si je oblizovala prste, zato le preizkusite Gojčev recept tudi vi, kajti oblizovanje prstov in zadovoljno mrmranje ob okušanju je zagotovljeno!

Zrezki iz pljučne pečenke po receptu Gojca (na fotografiji kot branjevka iz kuharske oddaje Čarokuhinja pri atu).

Za zrezke iz pljučne pečenke po receptu Gojmirja Lešnjaka – Gojca boste potrebovali:

Za 6 zrezkov:

 • 6 zrezkov pljučne pečenke (meso kupite pri preverjenem mesarju)
 • poper po okusu
 • pol po okusu
 • 3 jedilne žlice gorčice
 • 5-6 strokov česna

In še:

 • arašidovo olje za peko (cca. 1 dl)
 • cca. 40 g masla

Potrebovali pa boste tudi:

 • večjo desko za rezanje
 • manjšo desko za rezanje
 • nož
 • kladivo za meso
 • list papirja za peko
 • ponev
 • prijemalko za obračanje mesa
 • žlico
 • štedilnik

Gojc zrezke pljučne pečenke pripravi takole

Priprava je povsem enostavna. Iz pljučne pečenke narežemo zrezke (ali za to poprosimo že mesarja).
Sama sem jih narezala na cca. 0,5-1 cm debelo. Zrezke nato na tanko potolčemo s kladivom za meso. Svetujem vam, da si pri tem opravilu kos mesa, zrezek, ki ga boste potolkli, pokrijete s papirjem za peko. Tako morebitna tekočina ne bo škropila na okoli po kuhinji, ko boste tolkli meso. Meso za zrezke iz pljučne pečenke potolčemo iz obeh strani. Meso stolčite čim tanjše.

Po tem, ko smo zrezke potolkli (odlagamo jih na globok krožnik, pladenj …), si pripravimo še vse preostale sestavine – gorčico, sol, poper. Česen pa olupimo in čim bolj na drobno nasekljamo.

Sedaj zrezke razporedimo po večji deski za rezanje –  enega poleg drugega in jih najprej po okusu začinimo s poprom. Nato vsak zrezek posebej na tanko premažemo z gorčico in posujemo s sesekljanim česnom in nato še posolimo.

Zrezke obrnemo okoli in postopek ponovimo: najprej jih popopramo, na tanko premažemo z gorčico, posujemo s česnom in na koncu še posolimo.

V ponvi skupaj z arašidovim oljem stopimo še malo masla. Ko je temperatura maščobe dovolj visoka, vanjo polagamo zrezke (priporočam vam uporabo prijemalke, saj bodo le tako zrezki ostali sočni) in jih na hitro popečemo iz obeh strani. Tako pripravljeni zrezki iz pljučne pečenke so res hitro pečeni, saj so zelo tanki.  Na vsaki strani minutko.

Ali ste vedeli?
Da je arašidovo olje eno redkih olj, ki tudi s segrevanjem ne izgubi svojih koristnih sestavin in je tako obstojno tudi pri visokih temperaturah in je zato idealno za cvrtje? Seveda pa z njim lahko tudi pečete, kuhate in pripravljate solate.

Pečene zrezke serviramo na krožniku in jih prelijemo z omako, ki je ostala po peki zrezkov. Gojc svetuje, da poleg postrežemo pire krompir.

In odlično kosilo je pripravljeno.

Gojc, vam hvala za krasen recept, vsem ostalim pa – dober tek!

Ocena:
Skupaj: 29 Povprečno: 4.4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor