Barbara Drnač in Tereza Poljanič – poletni crumble s kokosovim jogurtom
Print Friendly, PDF & Email

Tokrat se v rubriki Znani Slovenci kuhajo predstavljata mama in hči – in njun poletni crumble s kokosovim jogurtom; obe sta znani in širši množici ljudem dobro poznani Slovenki. Obe blestita na svojem področju. Pa ju kar predstavimo …

Fotografija: osebni arhiv.

Barbra Drnač je sinonim za ples. S Parado plesa že četrtletje spremlja plesno sceno doma in v tujini. Ob bolezni raka na dojki pred sedmimi leti je spremenila način prehrane, za kar gre zasluga predvsem njeni hčerki Terezi, ki ji je odprla oči, kako pomembna je hrana in odnos do nje. Zdaj ima na Štajerskem kar štiri mini njive, na katerih raste njena najljubša zelenjava, začimbe in dišavnice. Bazilika, origano, bučke, por, melisa, citronka … In Barbarin nov življenjski moto je postal: ”Dan s plesom in lokalno pridelano hrano je odličen dan!”

Tereza Poljanič veselo in glasno priznava, da je popolnoma zatreskana v zdravo hrano v vseh pogledih: od njenega izvora in tega, kako je bila gojena, do njenih koristi za zdravje ter kombinacij okusov, arom in tekstur. Medtem ko jé zajtrk, že sanjari o kosilu, ko pripravlja večerjo, pa hkrati razmišlja, katero brezgrešno sladico bo ustvarila pozneje. Terezo poznamo kot ustanoviteljico popularnega bloga Teresamisu in voditeljico sodobne in vizualno privlačne kuharske oddaje Zdravo, Tereza!, ki jo lahko spremljate na POP TV.
Živi na relaciji Slovenija-Nova Zelandija in kot ljubiteljica zdravega načina življenja pri prehranjevanju ne šteje kalorij, temveč jedi meri drugače; svoje telo neguje s sestavinami, ki so doživele prst in sonce ter zrasle brez pomoči kemije. Tako v telo vnese poln okus, kar jo navda z energijo in dobrim počutjem.

Tereza je tudi avtorica dveh kuharskih knjig Zdravo, Tereza!, katerih vas vabi na potovanje čez Novo Zelandijo ter z nami deli okusne, hranilne in polnovredne recepte, ki jih je pripravljala vsako nedeljo na POP TV v kuharski oddaji z enakim naslovom. Tu boste našli recepte vseh njenih najbolj priljubljenih jedi, od sladkih do slanih, ki zajemajo bistvo njene preproste filozofije: ”Adijo, beli sladkor, bela moka, neželeni dodatki, konzervansi in sestavine, ki jih ne moremo izgovoriti. Predstavlja svoj način, ta pa je lahko izhodiščna točka za vsakega, ki želi poiskati svojo zdravo kulinarično identiteto.”

Zato smo v ekipi OblizniPrste.si še toliko bolj veseli, da sta se Barbara in Tereza prijazno odzvali našemu povabilu in se odločili, da skupaj z nami delita Terezin recept za poletni crumble s kokosovim jogurtom. Manca pa je recept tudi preizkusila in pravi: “Poletni crumble je res slastna sezonska sladica, recept pa je dokaj enostaven za pripravo. V sladici se prepletajo okusi poletnega sadja, cimeta in jogurta. Izjemni kontrasti sadje-crumble, toplo-hladno, hrustljavo-sočno pa dajo sladici res poseben pečat. Preizkusite sami.”

Poletni crumble s kokosovim jogurtom.
Fotografija: Teresamisu.

Za poletni crumble s kokosovim jogurtom po Terezinem receptu potrebujete:

 • 7 velikih breskev ali marelic
 • 3 jedilnih žlic medu ali kokosovega sladkorja
 • 4 čajne žličke tapijokinega škroba
 • 2 čajni žlički vanilije (npr. vanilijevega ekstrakta)
 • ½ čajne žličke cimeta

Za Crumble:

 • ¼ skodelice mandljevega mleka
 • 1 čajna žlička limoninega soka
 • 2 ½ skodelici pirine moke
 • 1 ½ čajne žličke pecilnega praška
 • 1 čajna žlička cimeta
 • ½ čajne žličke soda bikarbone
 • 1 skodelica kokosovega sladkorja
 • ščepec soli
 • ¼ skodelice kokosovega olja, stopljenega
 • 1 jedilna žlica medu ali javorjevega sirupa

Potrebovali pa boste še:

 • pekač velikosti 15 x 20 cm (sicer velikost pekača za to sladico ni tako pomembna)
 • nož in žlico
 • desko za rezanje
 • 2 posodi

Tereza poletni crumble s kokosovim jogurtom pripravi takole:

Razrežite poletno sadje in premešajte z vsemi ostalimi sestavinami.
Potresite v pekač in pustite na strani.

Za crumble: zmešajte mandljevo mleko z limoninm sokom ali kisom. Zmešajte moko, pecilni prašek, cimet in soda bikarbono, dodajte kokosov sladkor, sol in premešajte. Dodajte kokosovo olje in z rokami premešajte. Dodajte mandljevo mleko in med ter ponovno premešajte.

Dodajte crumble po vrhu sadja. Pecite na 180 stopinjah Celzija 20 do 25 minut.

Pustite na strani 10 minut, da se ohladi. Servirajte s kefirjem ali kokosovim jogurtom (recept najdete tudi v knjigi Zdravo, Tereza!).

Poletni crumble s kokosovim jogurtom, kot je uspel meni. Mmmmm, bil je odličen!
Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.9]

Manca Rudolf

Hej! Sem Manca Rudolf, avtorica kulinaričnega bloga Rudolfova malca (http://www.rudolfovamalca.com/), kamor objavljam recepte, priporočila in druga (kulinarična) doživetja. Sem zagovornica sezonske, lokalne, doma pridelane hrane. Rada imam preproste recepte, hkrati pa se izogibam uporabe vnaprej pripravljenih polizdelkov – raje čim več pripravim sama. Sem tudi ljubiteljica glasbe, zborovskega petja, slovenskih narečij, dobrih knjig, francoskega jezika, našega planeta, (ročno izdelanega) nakita, prikupnih kuharskih pripomočkov in dobre hrane.

Dodaj odgovor